Dit is een artikel uit het NRC-archief

Arbeidsmarkt

Kamer wil opheldering over nullijn salarissen ambtenaren

Premier Rutte, vicepremier Asscher, minister Dijsselbloem van Financiën en minister Timmermans van Buitenlandse Zaken gisteren in de Ridderzaal
Premier Rutte, vicepremier Asscher, minister Dijsselbloem van Financiën en minister Timmermans van Buitenlandse Zaken gisteren in de Ridderzaal Foto ANP/ Lex van Lieshout

De Tweede Kamer wil tekst en uitleg over het al dan niet loslaten van de nullijn voor overheidspersoneel volgend jaar. Alle partijen geven steun aan een voorstel van SP-Kamerlid Ronald van Raak om het kabinet om opheldering te vragen, zo bleek vandaag.

In de gisteren op Prinsjesdag verschenen begrotingsstukken stond dat de nullijn volgend jaar in stand blijft. Minister van Sociale Zaken Lodewijk Asscher (PvdA) verklaarde echter dat dat inmiddels was veranderd: op het nippertje zou het kabinet toch geld hebben gevonden om de lonen van ambtenaren iets te laten stijgen.

“In de begroting van Binnenlandse Zaken stond dat de nullijn voor ambtenaren zou gelden, maar de minister van Sociale Zaken zei dat hij toch geld had gevonden. Dat bedrag is alleen lang niet genoeg”

Juiste informatie voordat Algemene Beschouwingen beginnen

Het kabinet moet opheldering geven voor dinsdag om 12.00 uur, zodat de Tweede Kamer over de juiste informatie beschikt als woensdag de algemene beschouwingen beginnen.

Asscher zei gisteren dat hij op het laatste moment tweehonderd miljoen euro had gevonden waarmee het kabinet volgend jaar de ambtenarensalarissen zou kunnen laten stijgen. Ook houden ambtenaren netto meer over als de pensioenplannen van het kabinet doorgaan, doordat dan minder pensioenpremie wordt ingehouden.

Lonen wel weer laten stijgen vanaf 2015

Vanaf 2015 wil het kabinet de lonen wel weer laten stijgen. Het is ook mogelijk om die loonstijging in cao-onderhandelingen naar voren te halen. Ook kan het loon stijgen als wordt gesneden in secundaire arbeidsvoorwaarden.

Het verdwijnen van de nullijn was een belangrijke eis van de vakcentrale FNV. Voorzitter Ton Heerts reageerde dinsdag tevreden op de mededeling van Asscher. Een van de aangesloten bonden, Abvakabo FNV, is minder enthousiast. Voorzitter Corrie van Brenk typeerde het geld van Asscher als een “koek uit eigen koektrommel”. Volgens haar is het geld beschikbaar doordat ook werkgevers minder pensioenpremie hoeven af te dragen. (Novum)