Iran ontkent dat het troepen in Syrië heeft, video vertelt ander verhaal

Op videobeelden zijn Iraanse militairen in Syrië te zien. Dit kan het charme-offensief van de nieuwe president volgende week bij de VN hinderen.

De Iraanse regering ontkent dat het land troepen in Syrië heeft, terwijl videobeelden die werden onthuld door het programma Nieuwsuur bewijzen dat dit wel het geval is. Marzieh Afkham, de woordvoerster van het Iraanse ministerie van Buitenlandse Zaken, zei op dinsdag dat Iran geen „officiele” militaire aanwezigheid heeft in Syrië, een militair-strategische partner van Iran.

Afgelopen vrijdag vertoonde het programma Nieuwsuur beelden die het van een Syrische rebellengroep had ontvangen. Daarop zijn Farsi-sprekende soldaten te zien die in Syrië uitgebreid vertellen over hun activiteiten aldaar. Hoewel de beelden vanwege de burgeroorlog niet geverifieerd kunnen worden, is het volgens ingewijden duidelijk dat het hier om Iraniërs gaat.

De video duikt op een moment op dat de nieuwe Iraanse president Hassan Rohani zich opmaakt voor een diplomatiek charme-offensief tijdens zijn bezoek aan de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties in New York volgende week. Rohani bepleit een diplomatieke oplossing voor Syrië en heeft diverse malen gezegd dat hij tegen welke vorm van militaire interventie dan ook is.

De beelden maken duidelijk dat Iran in Syrië een twee-sporen beleid volgt, waarbij haviken binnen de overheid er hun eigen strategie op nahouden. In een toespraak voor de jaarlijkse vergadering van de Revolutionaire Garde benadrukte Rohani dat Iran „dat Syrië van groot belang is voor Iran”. Tegelijkertijd zei hij de wil van het Syrische volk te respecteren, zelfs als dat niet voor president Bashar al-Assad zou kiezen.

Verwacht wordt dat Rohani in New York een meer pragmatische versie van Iran gaat presenteren. De president wil relaties met het Westen verbeteren, die zijn verstoord door zijn voorganger president Ahmadinejad.