Inval bij Gouden Dageraad na dodelijke steekpartij Griekenland

De Griekse politie heeft een inval gedaan bij de kantoren van de extreemrechtse partij Gouden Dageraad naar aanleiding van een dodelijke steekpartij. De verdachte van de moord heeft volgens de autoriteiten banden met Gouden Dageraad.

Pavlos Fyssas, een 34-jarige hiphopper, overleed vanochtend in een ziekenhuis aan zijn verwondingen. Hij was neergestoken bij een café in Keratsini, in het westen van Athene. Ooggetuigen zeiden dat de verdachte in eerste instantie weg was gegaan bij het café. Hij kwam echter later terug met een groep mensen die, gebaseerd op hun kleding, op aanhangers van Gouden Dageraad leken.

De politie heeft een verdachte aangehouden. De 45-jarige man had een mes bij zich toen hij werd gearresteerd en heeft toegegeven Fyssas te hebben neergestoken. Ook heeft hij gezegd betrokken te zijn bij Gouden Dageraad.

Aanhangers Gouden Dageraad vaker slaags met antifascisten

Fyssas was volgens zijn vrienden een antifascistische activist. Aanhangers van Gouden Dageraad zijn in het verleden vaker slaags geraakt met antifascisten, maar tot dusver hadden dergelijke incidenten nooit een dodelijke afloop.

Minister van openbare orde Nikos Dendias zei geschokt te zijn. Volgens de minister tonen recente gewelddadige incidenten waarbij de partij betrokken was, scheldpartijen van parlementsleden van de Gouden Dageraad en de ‘misselijkmakende moord in Keratsini door een aanhanger van Gouden Dageraad (…) aan wat de intenties zijn van deze neonazistische creatie’.

Een woordvoerder van Gouden Dageraad noemde de moord eerder vandaag een ‘vreselijke misdaad’ en ontkende dat de partij er op enigerlei wijze bij betrokken was. Michalis Avranitis, een parlementariër van Gouden Dageraad, zei dat de schuld niet bij zijn partij kan worden gelegd.

“Ja, deze man heeft zichzelf een lid van Gouden Dageraad genoemd. Maar Gouden Dageraad heeft een miljoen aanhangers. Als twee dronken idioten vechten in een restaurant en iemand wordt neergestoken, moeten we dan naar hun ideologie kijken en daar de schuld aan geven?”

(Novum / AP)