Dit is een artikel uit het NRC-archief

Politiek

Belangrijke verdachten matchfixing gearresteerd in Singapore

Foto ANP / Lex van Lieshout

De politie in Singapore heeft veertien personen gearresteerd op verdenking van matchfixing. De arrestatie is een grote doorbraak in de strijd tegen corruptie in het voetbal. Dat maakte Interpol zojuist bekend, dat nauw samenwerkt met de Singaporese autoriteiten.

De twaalf mannen en twee vrouwen zouden deel uitmaken van een criminele organisatie die zich bezighoudt met het manipuleren van wedstrijden. Een van de verdachten is de vermoedelijke leider van het netwerk. In de verklaring staat dat de verdachten gisteren vroeg van hun bed zijn gelicht. Negen personen werden op borgtocht vrijgelaten, de vijf anderen zitten nog vast. Er zijn geen namen bekendgemaakt.

‘Spil matchfixing-netwerk opgepakt’

Een hooggeplaatste politieman zegt tegen persbureau AP dat een van de verdachten Tan Seet Eng is, ook wel bekend als Dan Tan. Het Openbaar Ministerie in Italië heeft hem beschuldigd van het coördineren van een wereldwijd crimineel netwerk dat miljoenen dollars heeft verdiend aan weddenschappen op gemanipuleerde voetbalwedstrijden. In Italië worden bijvoorbeeld tientallen bekerwedstrijden onderzocht die zouden zijn gemanipuleerd, en die wedstrijden zijn allemaal te herleiden tot Tan.

De Italiaanse autoriteiten vaardigden een arrestatiebevel voor hem uit en verklaarden hem tot nummer 1 verdachte. Maar tot nu lukte het nooit hem in te rekenen. Volgens de bron, die sprak op basis van anonimiteit, is zijn arrestatie het resultaat van maandenlang onderzoek in Singapore door autoriteiten en geen gevolg van arrestatieverzoeken van buitenlandse rechterlijke instanties. Dat zou betekenen dat hij in Singapore wordt berecht.

Gevoelige klap

Interpol denkt dat de georganiseerde misdaad die zich bezighoudt met matchfixing een gevoelige klap is toegediend. In veel verschillende landen lopen onderzoeken naar matchfixing, maar het is moeilijk de grootte van het probleem in kaart te brengen.

(Novum/AP)