Gebroken maskers

Zien // Beeldende kunst Lorna Barnshaw Replicants Zie behance.net/lornabarnshaw of haar twitteraccount @lornabarnshaw

De kunstwerken van de Britse kunstenares Lorna Barnshaw doen denken aan de synthetische levensvormen uit de film Blade Runner. En niet alleen vanwege de naam ‘Replicants’. Barnshaw maakt computermodellen van gezichtsdelen die zij met een 3D-printer uitprint. De gezichten zijn verwrongen, ziekelijk, aangevreten of met geometrisch gevormde schubben bedekt. Daardoor lijken ze op beschimmelde of gebroken maskers. Barnshaw wil zo natuurgetrouw mogelijk gezichten nabootsen, maar wel „de mensheid ervan door een filter halen” voordat ze hen weer „terug de werkelijkheid in trekt.” De gezichten zijn elk gemaakt met een ander computerprogramma en een andere 3D-printer, een soort digitale evolutie.