Dit is een artikel uit het NRC-archief

Economie

FED stelt tegen verwachting in afbouw steunprogramma uit - beurzen stijgen

Voorzitter Ben Bernanke van de FED spreekt tijdens een persconferentie over het besluit nog even te wachten met de afbouw van het steunprogramma.
Voorzitter Ben Bernanke van de FED spreekt tijdens een persconferentie over het besluit nog even te wachten met de afbouw van het steunprogramma. Foto AP / Susan Walsh

Tegen alle verwachtingen in heeft de Federal Reserve zojuist bekendgemaakt afbouw van de monetaire stimulering nog even uit te stellen. Dit omdat de vooruitzichten voor de Amerikaanse economie voor 2013 en 2014 slechter zijn dan drie maanden geleden.

De FED wil eerst meer cijfers dat de economie daadwerkelijk aantrekt, voordat het tot afbouw van het steunprogramma overgaat. De FED koopt maandelijks voor 85 miljard dollar aan obligaties op om de Amerikaanse economie op gang te houden. Ook is de rente al bijna vijf jaar op het historisch lage niveau van 0,25 procent vastgesteld. Volgens de FED heeft de economie de steun nog steeds hard nodig.

In de verklaring zegt de FED dat de economie matig groeit en dat sommige omstandigheden op de arbeidsmarkt zijn verbeterd. Maar de hypotheekrente stijgt nog steeds en er wordt meer bezuinigd door de regering.

Werkloosheidscijfers vielen tegen

Er werd verwacht dat tijdens deze vergaderingen het opkoopprogramma langzaam zou worden afgebouwd. Ben Bernanke, voorzitter van de FED, deed in mei uitspraken in die richting. Begin september verschenen er redelijk positieve macro-economische berichten uit de VS, wat de indruk sterkte dat het inderdaad zover zou kunnen zijn. Maar de werkloosheidscijfers zorgden voor twijfel - terecht, zo blijkt nu.

Economieredacteur Hanneke Chin-A-Fo schreef begin deze maand in NRC Handelsblad:

De werkloosheidscijfers zijn belangrijke gegevens voor de afweging, aangezien het een taak van de Fed is om te streven naar volledige werkgelegenheid. De 169.000 banen die er in augustus zijn bijgekomen waren er fors minder dan de ongeveer 180.000 die analisten vooraf hadden verwacht. Maar er was meer: de werkgelegenheidscijfers voor juni en juli werden fors naar beneden bijgesteld. Hierdoor zijn er in de afgelopen drie maanden gemiddeld 148.000 banen per maand bijgekomen, veel minder dan het gemiddelde van 184.000 over de afgelopen twaalf maanden.

Het besluit van de FED wordt met wereldwijde belangstelling bekeken. Sinds Bernanke aankondigde dat hij overweegt om het steunprogramma te verminderen, trekken beleggers hun geld terug uit de opkomende markten, zoals India en Indonesië. Die golden de afgelopen jaren als een investering waar nog rendement te behalen was, terwijl het steunbeleid de Amerikaanse rentes laag hield. Nu stroomt dat geld terug naar het Westen.

Beurzen stegen fors na bekendmaking nieuws

Na de bekendmaking van het nieuws stegen de Amerikaanse beurzen fors. De S&P 500 brak zelfs een nieuw record met 1715 punten. De Dow Jones Index steeg met 126 punten tot 15650 punten.