Ex-kroonprins DNB gaat commercieel

De gerespecteerde econoom gaat aan de slag bij consultant Accenture. ‘Overstap is een te groot woord.’

Als de zaken waren gelopen zoals gepland had hoogleraar economie Lex Hoogduin (57) dit soort klussen helemaal niet mogen doen. Gisteren werd bekend dat Hoogduin, een van de meest gerespecteerde economen van het land, overstapt naar consultancy Accenture. Al wil hij van een overstap niet spreken. „Dat is een te groot woord hoor. Ik werk er drie dagen per maand.”

Eigenlijk had Lex Hoogduin nu de machtigste bankier van Nederland moeten zijn. Hij was voorbestemd om in 2011 Nout Wellink op te volgen als president van De Nederlandsche Bank (DNB). Maar premier Mark Rutte stak er een stokje voor.

Kroonprins Hoogduin ,die al als directeur bij DNB werkte, zou niet voor de cultuuromslag kunnen zorgen die politiek Den Haag na de kredietcrisis nodig vond. Tot overmaat van ramp voor Hoogduin werd Klaas Knot aangewezen als baas. Nota bene zijn oud-leerling die hij zijn oude leerstoel aan de Universiteit van Groningen had bezorgd. Hoogduin was beledigd en verliet De Nederlandsche Bank zo ongeveer per direct.

Aan werk geen gebrek. Hoogduin is hoogleraar Economie van complexiteit en onzekerheid in financiële markten aan de Rijksuniversiteit Groningen. De geboren Leidenaar is tevens hoogleraar Monetaire Economie en Financiële Instellingen aan de Universiteit van Amsterdam. Ook is Hoogduin actief bij het CBS en adviseert hij het IMF en de Europese Commissie.

Dat Accenture hem graag binnenhaalt is dus begrijpelijk. Maar wat moet Hoogduin daar? Hij werkte weliswaar eerder drie jaar als topeconoom bij Robeco, maar consultancyfirma Accenture ( wereldwijd 266.000 mensen in dienst en een omzet van 28 miljard dollar) is wezenlijk anders.

Hoogduin zegt het interessant te vinden omdat hij bij de consultant gebruik kan maken van hun ICT-ervaring –„daar weet ik verrekte weinig vanaf”– op de onderwerpen die hij al tijden intensief bestudeerd. „Ik houd me heel intensief bezig met complexiteit en fundamentele onzekerheid”, legt hij uit. „Bedrijven en overheden worden soms verrast, ook als je prima risicomanagement hebt. De vraag is hoe je daarmee omgaat. Daarin speelt IT een belangrijke rol.”