Vergaderruimte te huur die lijkt op een F-15

Als in een geheimzinnige filmscène, zo openden afgelopen vrijdag de deuren van een hangar op vliegbasis Soesterberg. Daarna gleed een toestel naar buiten met het silhouet van een F-15. Studio Frank Havermans en Rietveld Landscape ontwierpen deze sculptuur, die niet vliegt maar wel rijdt, met de naam Secret Operation 610.

Anderhalf jaar werkten ze in een bunker waar gevechtsvliegtuigen stonden toen dit nog een Amerikaans militair vliegveld was. Maar de Koude Oorlog is voorbij en herbestemmingsplannen zijn in de maak. Daarover maken de ontwerpers zich zorgen. Ze noemen dit het meest bijzondere stuk erfgoed in Nederland uit de Koude Oorlog. Als daar gesloopt wordt, krijgen we spijt.

Om de potentie van deze historische omgeving te tonen, ontwierpen ze voor de provinciale kunstcollectie van de vliegbasis deze sculptuur als brainstormplek. Hij is te huur voor onderzoekers op het gebied van ecologie, erfgoed, ontwerp, innovatie. Praktisch lijkt de wc-loze vergaderruimte niet, maar wel cool: dreigend zwart van buiten, glanzend wit van binnen.