Een vergissing met fatale gevolgen

Zien Docu

Hollanddoc: Bahar

Nederland 2, 23.00-00.05u.

Documentaire van Carin Goeijers over het te korte leven van Bahar Bucakli, de Turkse Nederlandse die in 2011 door haar ex-echtgenoot met 22 messteken werd vermoord.

Bahar is nog maar 15 als ze verliefd wordt op Mehmet U., haar Turkse buurjongen. Die heeft geen verblijfsvergunning, dus zijn familie zoekt een bruid voor hem. Als die om Bahars hand komen vragen, weigert haar vader. Hij vindt zijn enige dochter te jong en te goed voor deze jongen. In de hoop de liefde te bekoelen, stuurt vader zijn dochter een paar maanden naar Turkije. Maar Mehmet en zijn familie reizen moeder en dochter achterna. Onder druk van de familie geven de ouders alsnog hun goedkeuring aan het huwelijk.

Dat huwelijk blijkt een hel. Haar man is ontrouw en mishandelt haar vanaf de eerste dag. Bahar besluit de gevolgen van haar vergissing in stilte te dragen. Ze ontkent de mishandelingen en houdt haar familie op afstand, maar uiteindelijk vraagt ze scheiding aan – met het fatale gevolg. Bahars twee kinderen worden na de moord ondergebracht bij een streng islamitisch gezin; haar ouders zijn nu behalve hun dochter ook hun kleinkinderen kwijt.

Nadat Bahar in Turkije is begraven, vindt de familie in haar dagboek een hartekreet: „Ik heb maar één zonde begaan, ik heb liefgehad.”