Een sporttas vol cash

Met gehackte creditcards pinde een bende wereldwijd 30 miljoen euro bij elkaar In de „bankroof van de eeuw” staan nu twee Nederlanders terecht Ze werden betrapt toen ze tassen volpropten met geld

Hoewel Nederland met gevechtstroepen uitrukt, is Mali géén vechtmissie, benadrukten de ministers.
Hoewel Nederland met gevechtstroepen uitrukt, is Mali géén vechtmissie, benadrukten de ministers. Foto AFP

Verslaggever

De bestuurder van het witte Volkswagenbusje schoof onrustig heen en weer op zijn stoel. De politieagent die het busje met Nederlands kenteken staande had gehouden, merkte ook dat de jongeman hevig transpireerde – terwijl het een bitterkoude februarinacht was in Düsseldorf.

Timmerman Eduard Z. (35) uit Den Haag was op 19 februari van dit jaar, met zijn moeder Willemina Z. (56) op de bijrijdersstoel, dwars door Düsseldorf gereden. Van bankfiliaal naar bankfiliaal. Met gekopieerde creditcards hadden ze de ene na de andere geldautomaat leeg getrokken.

Zo rond drie uur ’s nachts, bij de Deutsche Bank in de Westfalenstraße, werd het tweetal betrapt. Een passant zag dat Eddy en Wilma continu geld pinden en biljetten direct uit de automaten in een sporttas propten. Toen de voorbijganger de ruimte met de pinautomaten binnenstapte, gingen Eddy en Wilma Z. ervandoor. De man belde de politie.

Een half uurtje later stond er een agent bij het busje van Eddy. De agent had om zijn rijbewijs gevraagd en daar was niets mis mee. Maar Polizeikommissar Florian Weißkamp rook onraad. Weißkamp vertelde maandag in de rechtbank in Düsseldorf tijdens het proces tegen Eddy en diens moeder dat hij de timmerman aan de praat had gehouden, in een mengelmoes van Duits en Engels. Hij merkte dat Eddy steeds nerveuzer werd.

Briefjes van 50, 100 en 200

De gespannen antwoorden waren voor de agent reden het busje te doorzoeken. In de laadruimte lagen, behalve een hoop klusspullen, ook twee tassen vol bankbiljetten. Op het politiebureau stelden zes agenten na twee uur tellen vast dat Eddy en Wilma 167.550 euro bij zich hadden gehad – in briefjes van 50, 100 en 200 euro.

Inmiddels verdenkt de Duitse justitie Eddy en Wilma Z. ervan dat ze deel uitmaakten van een internationale bende die in die februari-nacht in 23 landen met twaalf gehackte creditcards bijna 30 miljoen euro heeft gestolen. Volgens de Amerikaanse justitie, die de zaak ook onderzoekt, was het „de bankroof van de eenentwintigste eeuw”.

Achter de roof lijkt een goed georganiseerde organisatie schuil te gaan. Eerder die maand braken hackers in op de servers van de Bank of Muscat in Oman. Daar stalen zij creditcardgegevens en verwijderden de bijbehorende limieten. De gegevens werden vervolgens gekopieerd op blanco magneetkaarten, waarna honderden mensen wereldwijd tegelijkertijd aan het pinnen sloegen.

De bende sloeg behalve in Duitsland ook toe in onder meer Japan, de Verenigde Staten, Rusland, Maleisië en Colombia. Door het geld in een tijdsbestek van 24 uur op te nemen, werden de beveiligingssystemen van de bank omzeild. Die slaan pas na enige tijd alarm.

In Duitsland werd in negen steden gepind met de gehackte creditcards. De Duitse justitie vermoedt dat de ongeveer twintig daders afkomstig zijn uit Nederland – en de omgeving van Den Haag in het bijzonder.

Rechercheurs van de Duitse politie hebben in Eddy Z.’s mobiele telefoon berichten in het Nederlands aangetroffen van de pinteams die in Frankfurt, Duisburg, Dortmund en Bremen actief waren. Via deze sms’jes kon dit voorjaar een derde verdachte worden aangehouden.

De in Griekenland geboren Nikolaos G. had volgens justitie naar Eddy ge-sms’t dat hij op de terugweg uit Bremen autopech had gekregen. Dat sms’je werd verstuurd via een zendmast in de buurt van Rheine, vlakbij de Nederlandse grens. Via het sleepbedrijf en de garage zijn de rechercheurs G. op het spoor gekomen. Hij had bij de garage een kopie van zijn rijbewijs afgegeven. G. werd daarna in Den Haag door een arrestatieteam van zijn bed gelicht.

Nog meer Nederlandse verdachten

Nadat de Duitse politie in juli camerabeelden vrijgaf van vermeende daders in andere Duitse steden werden nog twee Nederlanders herkend. Abraham G. M. en Petrus T. wachten op uitlevering aan Duitsland. G. M. is volgens bronnen bij de Duitse justitie lid van motorclub Satudarah en hoorde bij de hooligans van voetbalclub ADO Den Haag.

Gisteren werd in de rechtszaal in Düsseldorf duidelijk dat de Duitse justitie een internationaal arrestatiebevel heeft uitgevaardigd tegen een zesde Nederlandse verdachte. Wesley K. uit Den Haag zou in de nacht van de roof in Frankfurt hebben gepind met de gehackte creditcards. K. is door getuigen in Nederland herkend na publicatie van de camerabeelden uit de bankfilialen.

De Duitse justitie denkt dat ongeveer twintig Nederlanders loopjongens zijn geweest van de internationale bende. Eddy Z., Wilma Z. en de anderen zouden zijn geronseld, zo vermoedt men in Düsseldorf. Maar over de ronselaar en de organisatoren van de miljoenenroof tast justitie nog in het duister. Alle verdachten zwijgen tot nu toe, ook over hun mogelijke onderlinge relatie. Volgens Eddy’s advocaat Johannes Pausch is dat „uit angst”.

Het proces tegen Eddy en Wilma Z. wordt volgende week voortgezet. Zij kunnen maximaal tien jaar celstraf krijgen.