Dronkenschap is groot in online-video

In de korte film Noah zien we uitsluitend het scherm van de Mac van een tienerjongen. Via Facebook en Skype communiceert hij met leeftijdgenoten. De film vertelt hoe zijn vriendinnetje het dreigt uit te maken. Opvallend is de onrustige camera, die van het ene detail op het scherm naar het andere zwiept. Kenners kunnen plezier beleven aan de aandacht voor kleinigheden, zoals Naohs playlist en de schermnamen van de hoofdrolspelers. Noah is gemaakt door twee Canadese filmstudenten en ging vorige week in première op het filmfestival van Toronto.

Lil Bub & Friendz is een documentaire over de sterren van YouTube: katten. De titelkat Lil Bub is een mismaakt beest dat ‘the cutest cat in the world’ zou zijn. Zijn te grote ogen zorgen dat hij eruitziet als een wezen uit de Pokemon-tekenfilms. Behalve met Lil Bub maken we kennis met beroemde internetkatten als Grumpy Cat, Nyan Cat, Keyboard Cat en hun eigenaars of bedenkers. Interessante randverschijnselen zijn de agent die de meeste dieren erop nahouden om geld te verdienen,en het jaarlijkse kattenvideofestival.

Dronkenschap is groot in online video. Dronken kookshows. Dronken geschiedenislessen. Dronken videogames spelen. En nu een Star Trek-parodie, geschreven en geacteerd onder invloed. Een leuke sport om al kijkend te schatten hoe dronken een acteur is, en of ze het staan aan te dikken (aldus een klacht uit de ‘comments’) of juist niet. Feit is dat kapitein Greg James nog maar één gezichtsuitdrukking overheeft. Een en ander werd nota bene gesponsord door stokerij New Deal Distillery (‘Drink responsibly’), die ook de consumpties beschikbaar stelde.

Herbert Blankesteijn

De filmpjes zijn te zien op nrc.nl/breedbeeld