Beoogde nieuwe topman DE Master Blenders komt van Mars

De overname van DE Master Blenders 1754, vooral bekend van Douwe Egberts, door investeringsgroep Oak Leaf is zo goed als rond. Als de deal helemaal is goedgekeurd door de aandeelhouders wordt de Fransman Pierre Laubies, voormalig topman van Mars, de nieuwe bestuursvoorzitter.

Douwe Egberts kwam vorig jaar in juni naar de Amsterdamse beurs nadat het van het Amerikaanse levensmiddelenbedrijf Sara Lee was afgesplitst.
Douwe Egberts kwam vorig jaar in juni naar de Amsterdamse beurs nadat het van het Amerikaanse levensmiddelenbedrijf Sara Lee was afgesplitst. Foto ANP / Toussaint Kluiters

De overname van DE Master Blenders 1753, vooral bekend van Douwe Egberts, door investeringsmaatschappij Joh. A. Benckiser (JAB) is zo goed als rond. De Fransman Pierre Laubies, voormalig topman van Mars, is de beoogde nieuwe bestuursvoorzitter.

JAB heeft vandaag het bod op het bedrijf onvoorwaardelijk gemaakt. Van de aandelen Douwe Egberts is 91,8 procent ter overname aangeboden. Deze aandeelhouders ontvangen de reeds bekende prijs van 12,50 euro per aandeel. De investeringsmaatschappij bracht in april een overnamebod uit op DE Master Blenders.

Investeerders die hun aandelen nog niet hebben aangeboden, kunnen dat alsnog doen tussen 19 en 25 september. Aandeelhouders die hun aandelen al wel hebben aangeboden, krijgen op 23 september uitbetaald.

Op het moment dat na deze periode 95 procent of meer van de aandelen ter overname is aangeboden, wordt Oak Leaf direct wettelijk eigenaar van Douwe Egberts. De koffiemaker kan dan van de beurs worden gehaald. Bij een aanbod van tachtig tot 95 procent van de aandelen volgt een zogenoemde juridische fusie, waarbij Douwe Egberts fuseert met een andere bv.

Laubies wordt de opvolger van Jan Bennink. Een half jaar na de beursgang van vorig jaar stapte bestuursvoorzitter Michiel Herkemij op na ruzie met president-commissaris Jan Bennink. Die nam daarop de leiding over.

Laubies werkte hiervoor onder meer bij chocolade- en diervoedingsproducent Mars en investeringsmaatschappij CVC Capital.