Dit is een artikel uit het NRC-archief

Politiek

Besluit over schaliegas uitgesteld - eerst meer onderzoek

Schaliegaswinning in Ksiezomierz in zuidoost Polen.
Schaliegaswinning in Ksiezomierz in zuidoost Polen. Foto AFP / Janek Skarzynski

Een besluit over de omstreden energiebron schaliegas wordt uitgesteld. Dat schrijft minister van Economische Zaken Henk Kamp in een brief aan de Tweede Kamer.

Eerst komt er een onderzoek naar alle locaties waar naar schaliegas kan worden geboord. Dat onderzoek zal ongeveer 1,5 jaar duren. Kamp wilde in eerste instantie beginnen met proefboringen bij de Brabantse plaatsen Boxtel en Haaren en in de gemeente Noordoostpolder. Hij wil nu ook andere mogelijke locaties bekijken.

“Ik vind het belangrijk om zowel de nationale als de regionale en lokale belangen goed tegen elkaar te kunnen afwegen. Veiligheid en welzijn zijn zeer belangrijk, maar in mijn afweging houd ik ook rekening met de financiële en economische belangen die voor Nederland zijn verbonden aan de winning van gas in het algemeen en dus ook aan de winning van schaliegas.”

Schaliegas omstreden, ook PvdA geen voorstander

Vorige maand maakte Kamp een rapport over schaliegas openbaar, waaruit bleek dat het boren veilig kan. Daarop volgde veel kritiek van milieuorganisaties, omwonenden, provincies en gemeenten. Ook binnen het kabinet zorgde het rapport voor onenigheid - de PvdA is geen voorstander van boringen.

Schaliegas is omstreden omdat op grote diepte (enkele kilometers) zand en chemicaliën in de bodem worden gespoten om keihard schaliegesteente te kraken zodat het daarin opgeslagen gas (of olie) naar boven kan komen. In de Verenigde Staten is deze techniek de afgelopen jaren op grote schaal toegepast en heeft op verschillende plekken geleid tot ernstige vervuiling van het grondwater.

Twitter avatar GroenLiesbeth Liesbeth v Tongeren Verzet tegen #schaliegas succesvol. Minister wil verder onderzoek en verlengt de stop op boringen. Ik wil niet alleen uitstel maar afstel!
Twitter avatar SvVeldhoven Stientje v Veldhoven Kamp besluit om regie op schaliegas meer naar overheid toe te trekken, zoals D66 steeds bepleitte. #eerstestap #maatschappelijkeafweging

kamerbriefschaliegas (1)