Dit is een artikel uit het NRC-archief

Politiek

Apples iOS is vernieuwd: wat jij als gebruiker moet weten

iOS 7 op de nieuwe iPhones; iPhone 5c en 5s.
iOS 7 op de nieuwe iPhones; iPhone 5c en 5s. Foto AP / Mark Lennihan

Gebruikers van een iPhone, iPad en iPod kunnen vandaag een update verwachten (meer info) van iOS: versie 7, waarvan nog maar de vraag is of ze daar echt mee geholpen zijn. iOS 7 is een grote cosmetische update voor het besturingssysteem, ontworpen door Jonathan Ive. De ontwerper van de iPhone, iPad en iPod kreeg in oktober 2012 de leiding over het ontwerp van het softwarepakket. Door sommigen wordt de update gezien als een goede stap, anderen menen dat Apples karakter in iOS 7 is verdwenen.

Gebruiksvriendelijkheid

Het is één van Apples sterke kanten. Van kleine kinderen tot ouderen: ze zijn altijd in staat geweest om in korte tijd het systeem te begrijpen. Dat kwam doordat alles duidelijk stond aangegeven, logisch in elkaar stak en intuïtief werkte. Dat laatste is gebleven - zoveel is er inhoudelijk niet veranderd - maar toch is er sinds het beschikbaar komen van de iOS 7-bèta een groot aantal mensen dat de lay-out minder gebruiksvriendelijk vindt.

Zo werd er in de periode na het uitbrengen van de eerste iOS 7-bèta’s best wat aandacht besteed aan de navigatie in de apps. In iOS 6 zat om opties als ‘wijzig’ en ‘terug’ een visuele knop, waardoor ze makkelijker te bedienen waren. In iOS 7 is die visuele knop verdwenen en moet je op het woord tikken om iets te kunnen doen. Het is de vraag of dat de gebruiksvriendelijkheid ten goede komt.

Verder heeft Apple de mappenstructuur onnodig ingewikkeld gemaakt. Voorheen bleven de iconen rondom het mapje op de achtergrond zichtbaar, wat ervoor zorgde dat je wist waar je ongeveer in je iPhone zat. In iOS 7 zie je enkel de inhoud van de map op je achtergrond, waardoor navigatie lastiger is.

Het uiterlijk

Apple heeft geprobeerd iOS 7 een stuk simpeler te maken. Zo heeft Apple het skeuomorfisme (het gebruik van elementen uit het echte leven, zoals een leren agenda) vaarwel gezegd. Een goede zet, want door velen werd de stijl gezien als achterhaald.

Het transparante venster van Apples notificatiecentrum, waarin alle meldingen van applicaties worden weergeven, is een grote verbetering. De Safari-app is geüpdatet, waarbij vooral het tabbladoverzicht mooi is geworden en het nu mogelijk is om meer dan acht tabbladen open te hebben. En op het vergrendelscherm is de achtergrondfoto beter zichtbaar en is het nu mogelijk om het notificaticentrum te tonen. Waardevolle veranderingen, die het OS goed kon gebruiken.

Het tabbladoverzicht in Safari en het ontgrendelscherm in iOS 7.

Opvallend zijn sommige ontwerpkeuzes in Apples standaard-apps. Bijvoorbeeld de notitie-app: in iOS 6 zag de aantekeningenapplicatie er ook echt uit als een notitieboekje en het lijkt er in iOS 7 op dat Apple nog niet zo heel goed weet hoe het de applicatie moet aankleden. Het heeft meer weg van een kladblaadje met een goudgeel accent dan een moderne, veelzijdige notitie-app.

De notitie- en weer-app in iOS 7.

Een app die dan wel weer een aanprijzing verdient, is de weer-app. Al lijkt het concept afgekeken van Yahoo’s weer-app, het is wel mooi uitgewerkt en kijkt prettig. Een update waar ook een vraagteken bij kan worden gezet, is die van de Kiosk. Stond deze vroeger bekend om zijn boekenkast-achtige stijl, die als een map open klapte, nu is het een gewone applicatie met een blauwe achtergrond en vier ‘plankjes’.

Ten slotte hebben sommige applicaties wel een heel simpele stijl. Neem bijvoorbeeld de berichten-app (iMessage). Dat wit een bepalende kleur is in iOS 7 was al bekend en de berichten-app is daar een goed voorbeeld van. Los van wat lijntjes hier en daar, die een zijbalk links en een conversatiescherm rechts scheiden, is het vooral erg simpel. Zelfs voor iOS 7.

De Kiosk en berichten-app in iOS 7.

Loopt Apple achter de feiten aan?

Een algemeen gehoorde klacht over Apple is dat er in iOS weinig innovatie zit. Zo kwam het pas in iOS 5 met een scherm waarin alle notificaties worden verzameld, wat bij Android op dat moment al mogelijk was (in de officiële Google-versie sinds januari 2011). Ook is het bijvoorbeeld in iOS 7 niet meer mogelijk (functie zat er eerder wel in) om via het zoekvenster van iOS met Google of Wikipedia te zoeken. Iets wat zowel in Android (via Google) en in Windows Phone (via Bing) mogelijk is. Ook biedt het notificatiecentrum iets nieuws: ‘Vandaag’. Dat lijkt veel op Google Now: je kunt er je agenda, het weer en routes mee bekijken.

Samengevat

Apple heeft met iOS 7 een gedurfde stap gezet. Al is het ook wel duidelijk dat het systeem nog niet af is. Dat is logisch, want in feite is Apple from scratch begonnen. Toch is het anders dan bij iOS 1, want toen was er geen vergelijkend product. Android bestond nog niet en bij Microsoft was er niet echt sprake van innovatie. Dat is nu anders. Toch laat Apple zien dat het nog wel durft te veranderen. iOS 7 ziet er goed uit en het is prijzenswaardig dat Jonathan Ive in minder dan een jaar tijd een compleet nieuwe stijl heeft weten neer te zetten. Maar of de veranderingen in iOS 7 voldoende zijn? Dat zal de tijd leren.

Plus- en minpunten:

Plus:

  • Fris uiterlijk;
  • notificatiecentrum en toggles makkelijker te benaderen;
  • grote update voor Safari- en weer-app.

Min

  • Knoppen niet altijd even duidelijk;
  • mappenstructuur ingewikkelder;
  • sommige apps te simpel uitgevoerd.

Andere recensies

Zoals gebruikelijk komen vandaag ook veel recensies van iOS 7 binnen. Het algemene sentiment is voorzichtig positief:

The New York Times:
I think you should install it. The structure, layout and features represent some of Apple’s best work. The look of iOS 7 — well, that judgment is up to you.

The Wall Street Journal:
There are too many new features in iOS 7 to list here, but it’s a big improvement. The icons have been redesigned to be flatter and simpler, but they appear to float over your wallpaper, giving the effect of depth. Many elements are translucent, subtly changing shades to match the wallpaper color.

TechCrunch:
There’s no question that iOS 7 will be a dramatic change from the iOS many users already know and love, but on balance it’s an update packed with plenty of new features that make using Apple’s mobile devices easier and more enjoyable.

ArsTechnica:
Apple’s redesign of iOS is all-encompassing. In very large part, the new design is iOS 7. Even the Apple logo you see at boot, and the screen you see when your device goes into Recovery Mode have discarded texture in favor of flatness. The changes are large, and a lot of people are going to have a lot of things to say about them.

Praktisch

Wil je iOS 7 zelf proberen? Dan kun je via een zogenaamde over-the-air-update (OTA) iOS 7 downloaden: zorg dat je iOS-apparaat verbonden is met een wifi-netwerk, draait op de meest recente iOS 6-versie en ga naar ‘Instellingen’, selecteer ‘Algemeen’ en kies ‘Software-update’. Het apparaat zal nu op zoek gaan naar de nieuwste versie. Naar alle waarschijnlijkheid is iOS 7 na 19:00 uur Nederlandse tijd beschikbaar. Het is na een update niet mogelijk om terug te gaan naar iOS 6. De update is beschikbaar voor de iPhone 4 (let op: volgens diverse ervaringen werkt iOS 7 niet heel goed op iPhone 4), 4S, 5; iPad 2, iPad met retina-scherm; iPod 5e generatie.