Dit is een artikel uit het NRC-archief

Economie

Air France bevestigt schrappen 2.800 banen

Foto EPA / Guillaume Horcajuelo

Air France-KLM heeft bevestigd dat het 2.800 banen extra gaat schrappen, meldt persbureau AP. De kostenbesparingen moeten ervoor zorgen dat de Franse fusiepartner van KLM weer quitte draait. De luchtvaartmaatschappij verwacht dit jaar voor de zesde maal op rij verlies te lijden.

De bezuinigingen werden afgelopen zomer al aangekondigd, maar de omvang ervan was nog niet bekend. De maatregel komt bovenop de eerder aangekondigde bezuinigingsoperatie. Air France werkte al aan een plan om vijfduizend van de zeventigduizend banen te laten verdwijnen. Het aantal personeelsleden zal daarmee dalen tot vlak onder de 100.000.

De luchtvaartmaatschappij heeft zich als doel gesteld om in 2015 de schuldenlast van 5,3 miljard euro met 2 miljard euro te hebben teruggedrongen en weer winstgevend te zijn. Streven is om medewerkers vrijwillig te laten vertrekken. Naast het schrappen van banen matigt Air France de loonstijgingen. Ook wordt een aantal vliegtuigen afgestoten. Air France gaat wel door met opzetten van een Frans Transavia-netwerk. Op 4 oktober komt Air France met meer details over de maatregelen.

Air-France-KLM heeft net als veel andere vliegtuigmaatschappijen last van de hoge kerosineprijs, slechte economische omstandigheden én concurrentie van prijsvechters als Ryanair en easyJet op hun korte en middellange vluchten. Maar ook op intercontinentale vluchten is de concurrentie toegenomen, door de opkomst van vliegtuigmaatschappijen uit Azië en de Golfstaten.