Abbott beëdigd als nieuwe premier van Australië

Tony Abbott, de nieuwe premier van Australië.
Tony Abbott, de nieuwe premier van Australië. Foto AFP / Stefan Postles

De 55-jarige Tony Abbott is in de Australische hoofdstad Canberra beëdigd als nieuwe premier van het land. Hij is de eerste van 42 parlementsleden die vandaag worden geïnstalleerd.

Abbott, een premier van liberale huize, won met zijn coalitie van liberalen en nationalisten 18 zetels bij de verkiezingen. Daarmee zorgde hij voor de zwaarste verkiezingsnederlaag in honderd jaar voor de Australische Laborpartij.

Abbott staat te boek als liberaal in economisch opzicht en conservatief als het maatschappelijke onderwerpen betreft. NRC Handelsblad schreef na de winst van Abbott bij de verkiezingen:

“Hij wil zo snel mogelijk af van een omstreden winstbelasting voor Australische mijnbouwers en emissieheffingen voor Australische fabrieken. Een belangrijke reden dat Australië zonder kleerscheuren door de mondiale economische crisis is gekomen is de uitvoer van kolen, ijzererts en andere grondstoffen naar snel groeiende landen als China en India. Australië vreest dat de hausse over het hoogtepunt is, nu India in economisch zwaar weer zit en China mindere hard groeit. Zo’n belangrijke economische sector treffen met heffingen is volgens Abbott onlogisch en een voorbeeld van hoe Labor de economie kapot maakte. De Australische Groenen verwijten Abbott dat hij in de zak zit van Gina Rinehart, mijnbouwmiljardair en met een geschat vermogen van 20 miljard Australische dollar de rijkste persoon in Australië.”

Abbott heeft na zijn installatie laten weten dat hij meteen actie zal nemen om de stroom van asielzoekers te doen afnemen. Ook wil hij de onpopulaire CO2-belasting afschaffen.