Zijlstra: probleem is dat kabinet zóveel hervormt dat mensen onzeker zijn

Screenshot NOS

Dit kabinet hervormt niet en dat is het probleem, zei CDA-fractievoorzitter Sybrand van Haersma Buma vanavond tijdens het Prinsjesdagdebat van de NOS. “Het probleem is juist dat het kabinet zóveel hervormt dat mensen onzeker zijn. En die onzekerheid proberen we weg te nemen”, reageerde VVD-fractievoorzitter Halbe Zijlstra.

‘Geld naar JSF terwijl ouderen gepakt worden’

PvdA-leider Diederik Samsom kreeg forse kritiek vanwege de aanschaf van de JSF. Samsom werd aangevallen door PVV-leider Geert Wilders. Volgens hem snappen de mensen thuis niet dat de PvdA in deze tijd miljarden uitgeeft aan een gevechtsvliegtuig, terwijl tegelijkertijd AOW’ers worden ‘gepakt’ en mensen hun baan verliezen. “Hoe kunt u dat uitleggen aan uw achterban?”, vroeg Wilders. Ook SP-leider Emile Roemer uitte kritiek. Hij riep de PvdA op om de zorg voor ouderen te verbeteren in plaats van dure straaljagers te kopen.

Samsom antwoordde dat de aanschaf van de JSF een eenmalige uitgave is. Daarmee zijn de AOW’ers de komende jaren niet geholpen. Als de JSF nu niet wordt gekocht, is er het jaar erna ‘nul’ euro over, zei hij. “En hoeveel het jaar daarna? Nul euro.” Hij riep Wilders op om dit ‘eerlijke verhaal’ te vertellen. “Nu praat u AOW’ers angst aan.”

Zijlstra viel Samsom bij. Volgens hem moest er geen ‘enorme rel’ van worden gemaakt. Het bedrag waarmee de aankoop is gemoeid, is net zo veel als ‘drie weken zorg’ kost, aldus de VVD-voorman.

“We vervangen gewoon een straalvliegtuig. De F-16 gaat weg, er komt een ander type voor terug.”

‘Kabinet geeft arme mensen geen perspectief’

Het eerlijke verhaal is dat arme mensen totaal geen perspectief hebben door de plannen van het kabinet, aldus Roemer vanavond. Volgens Zijlstra zijn er echter ook lichtpuntjes. Volgens hem trekt de huizenverkoop aan en doet het bedrijfsleven het steeds beter. Wilders wuifde dat weg: “Geef gewoon toe dat u Nederland kapot bezuinigt.”

Het laatste deel van het debat ging over de samenwerking tussen coalitie en oppositie; interessant vanwege de minderheid van VVD en PvdA in de Eerste Kamer. Zijlstra zei er weinig voor te voelen om het hele jaar in de Eerste Kamer politiek te gaan bedrijven.

“Wij zijn de Tweede Kamer, wij doen ons werk in de Tweede Kamer. Het kabinet doet zijn werk in de Eerste Kamer.”

Volgens Samsom en Zijlstra stond de deur van het kabinet open voor de oppositie. “De deur staat open? Nou, kom er maar doorheen.”

‘Voorproefje op Beschouwingen - iedereen bleef in zijn eigen gelijk’

Volgens NRC-politiek redacteur Thijs Niemantsverdriet was het debat alvast een voorproefje op de Algemene Politieke Beschouwingen van volgende week woensdag:

“Samsom maakte een strijdbare indruk, Zijlstra niet echt. De coalitie herhaalde haar mantra dat de deur openstaat en dat het kabinet verantwoordelijkheid moet nemen. De oppositie herhaalde vervolgens wat er slecht was aan de plannen. Het opmerkelijkste moment was de harde uithaal van Samsom richting Roemer dat hij “een onzinverhaal” hield over de effecten van de plannen op mensen in de bijstand.

“Dit debat was alvast een stukje Algemene Beschouwingen op televisie. Het ging vooral om de cijfers. Het kabinet benadrukte dat er lichtpuntjes zijn en dat we even door het zuur heen moeten bijten, terwijl de oppositie enkel bewijs zag dat het absoluut de andere kant op moet. Iedereen bleef in zijn eigen gelijk. Gespreksleider Ferry Mingelen vatte het het best samen: we hebben een coalitie die vasthoudt aan z’n plannen en we hebben een verdeelde oppositie die macht heeft om alle plannen in de Eerste Kamer tegen te houden. Dan krijg je een tamelijk onbestuurbare situatie.”