Zesde Nederlander verdacht in pinroof

De Duitse justitie heeft een internationaal arrestatiebevel uitgevaardigd tegen een zesde Nederlandse verdachte van een bankroof met gehackte creditcards. Daarbij werd dit jaar bijna 30 miljoen euro buitgemaakt.

Dat bleek gisteren bij het proces in Düsseldorf tegen twee andere Nederlandse verdachten, de Haagse timmerman Eduard Z. en diens moeder Willemina Z. De zesde verdachte, Wesley K. uit Den Haag, heeft volgens de Duitse justitie op 19 februari in Frankfurt gepind met de vervalste creditcards. Justitie in Düsseldorf vermoedt dat in totaal ongeveer 20 Nederlanders betrokken zijn bij de roof.

Eerder in februari hadden hackers ingebroken op de servers van de Bank of Muscat in Oman en daar creditcardgegevens gestolen. Ook werden de bijbehorende opnamelimieten verwijderd. De gestolen gegevens zijn daarna op blanco magneetkaarten gekopieerd en vervolgens door honderden mensen gebruikt om in een tijdsbestek van 24 uur onbeperkt te pinnen.

Eduard en Willemina Z. werden in de bewuste februarinacht in Düsseldorf aangehouden met bijna 168.000 euro op zak. In de telefoon van Eddy Z. trof de Duitse politie Nederlandstalige sms’jes aan van de pinteams die in andere Duitse steden actief waren. Over de organisatoren van de roof tast justitie tot dusver in het duister.