Wie kun je dit seizoen een brief schrijven?

Jos (24) verhuisde op zijn vijftiende samen met zijn familie naar Frankrijk. In zijn introductiefilmpje helpt hij als een ware kenner een koe om te bevallen. Met zijn blote handen. Paarden vindt hij geweldig – waarschijnlijk een belangrijke factor in het uiteindelijke aantal brieven dat hij gaat ontvangen.

In Denemarken woont koeienboer Johan (49) al twintig jaar helemaal alleen. Hij eet elke avond voorgebakken friet. „Met vier gehaktballen die niet te pruimen zijn.” Met Yvon heeft hij alvast een beetje achter het gasfornuis geoefend, dus daar hoeven de brievenschrijfsters zich geen zorgen meer over te maken.

Aletta (43) is enige boer op heel Bonaire. Ze heeft meer dan honderd geiten en zelfs haar hele huis ademt geit, aldus Yvon. Elke ochtend melkt ze de dieren met de hand. Aletta maakt kaas van de geitenmelk en verkoopt huiden en het vlees van gecastreerde bokjes.

In Tanzania woont Wim (53). Op 1800 meter hoogte werkt hij als ‘farm manager’ op de boerderij van zijn zus en zijn zwager. Het is er prachtig, maar volgens dochter Petra loopt het leven er niet altijd op rolletjes. Als de chips en de chocolade op zijn, bijvoorbeeld. Dan moet je soms een week wachten voordat er weer boodschappen zijn.

De Groningse boer Jan (29) verhuisde op zijn zeventiende met zijn ouders en broers naar Canada. Terwijl hij achter een groep uitgebroken koeien aanrende, stapte hij in een oud trekkerspoor en brak zijn knie. Zwaar werk kan hij niet meer doen en daarom is hij nu eigenaar van 30.000 kippen. Eigenlijk zijn het plofkippen, maar dat is volgens hem een Nederlandse term. In Canada wordt daar niet naar gevraagd – en iedereen vindt het toch lekker om chickenwings te eten?

Brieven kunnen tot 22 september ingezonden worden, zie boerzoektvrouw.kro.nl