VN-rapport over gifgas Syrië wijst in richting van regime

De gifgasaanval was de grootste met chemische wapens in 25 jaar. De VS zien zich gesteund door een VN-rapport.

De VS, Groot-Brittannië en Frankrijk zeggen dat een VN-rapport, dat aantoont dat op 21 augustus in de Syrische hoofdstad Damascus gifgas is ingezet, hun standpunt bevestigt dat het Syrische regime erachter zat. Het rapport wijst niet expliciet een schuldige aan, maar de details wijzen wel degelijk in de richting van het regime. Rusland vindt dat niet uitgesloten kan worden dat de rebellen verantwoordelijk waren.

Het inspectieteam presenteerde gisteren zijn bevindingen in de VN-Veiligheidsraad. „De chemische, medische en bodemmonsters die we hebben verzameld bieden duidelijk en overtuigend bewijs dat gronddoelraketten met het zenuwgas sarin zijn ingezet in de Ghoeta-regio van Damascus”, aldus het rapport. De inspecteurs hebben geen definitief dodental van de aanval kunnen vaststellen.

Het rapport meldt dat de raketten die twee van de drie buitenwijken raakten, Zamalka en Ein Tarma, werden afgeschoten vanuit het noordwesten, zonder te zeggen door wie. Het rapport geeft ook niet de exacte locatie van de lancering, maar de berg Al-Qasioun, waar het regime een militaire basis heeft, ligt ongeveer ten noordwesten van beide buitenwijken.

VN-secretaris-generaal Ban Ki-moon sprak van de grootste gifgasaanval sinds die in het Iraaks-Koerdische dorp Halabja in 1988. Hij wees geen schuldige aan. „Daar hebben we zo onze eigen gedachten over”, zei hij.

Peter Bouckaert van Human Rights Watch zei: „De gebruikte raketsystemen – van een truck gelanceerde 330mm-raketten met ongeveer 50 tot 60 liter sarin, net als 140mm-Sovjet-raketten met een kleine lading sarin – zijn onderdeel van het arsenaal van het Syrische leger. Ze zijn nooit in handen van de rebellen gezien.”

„Het grootschalige gebruik van sarin, richting van de aanvallen en type raketten wijzen zonder twijfel naar inzet door Assads troepen”, zei Daryl Kimball, directeur van de Arms Control Association. (AP, Reuters, BBC)