Vastgoedhandelaar Lips blijft in cel

Foto ANP / Ed Oudenaarden

De failliet verklaarde vastgoedhandelaar Roger Lips komt voorlopig nog niet op vrije voeten. De rechtbank in Den Bosch wees vandaag een verzoek daartoe van hem af omdat hij nog steeds te weinig meewerkt met de afhandeling van zijn persoonlijke faillissement.

De Udenaar, die in april failliet werd verklaard, zit sinds vorige week dinsdag in de cel. De rechter-commissaris had om zijn aanhouding gevraagd omdat hij te weinig openheid van zaken zou willen geven. Hij houdt zich niet aan de verplichting om de curatoren informatie te geven.

Rechtbank: nog steeds niet genoeg informatie gegeven

De rechtbank wil Lips nog niet vrijlaten omdat hij nog steeds niet genoeg informatie heeft gegeven aan de curatoren. De rechtbank meldt:

“De rechtbank komt tot deze conclusie omdat is gebleken dat de man zijn digitale privéadministratie pas aan de curatoren heeft gegeven nadat hij kwam vast te zitten. Ook toen pas vertelde hij de verblijfplaats van een aantal waardevolle auto’s.”

Dat Lips wordt vastgehouden, moet niet worden gezien als een straf, maar als “een middel om iemand die failliet is verklaard te dwingen zich aan de verplichtingen uit de Faillissementswet te houden”, benadrukt de rechtbank. Onder andere de verplichting om de curatoren van voldoende informatie te voorzien valt onder die wet. De zogeheten inbewaringstelling of faillissementsgijzeling duurt maximaal dertig dagen, maar kan op verzoek van de rechter-commissaris en de curator worden verlengd.

Banken hebben nog miljoenen van Lips tegoed

Banken, waaronder SNS Reaal en ABN Amro, hebben nog tientallen miljoenen van Lips tegoed. ABN AMRO, op wiens verzoek Lips failliet werd verklaard, zegt 25 miljoen euro tegoed te hebben van de Brabantse vastgoedondernemer. SNS eist volgens persbureau Novum 52 miljoen van de Brabander. Lips had er financieringen lopen voor onder meer het mislukte vastgoedproject The Wall, een winkelcentrum langs de A2 bij Utrecht. Lips is bekend van de ontwikkeling van grote vastgoedprojecten.