Vakcentrales: te veel lasten op werknemers met middeninkomens

De gouden koets komt aan op het Binnenhof.
De gouden koets komt aan op het Binnenhof. Foto ANP

Het kabinet legt te veel lasten op de schouders van werknemers met middeninkomens. Daarover klagen vakcentrales CNV en MHP in hun reactie op de begroting voor volgend jaar.

CNV-voorman Jaap Smit:

“Als er gekozen wordt voor bezuinigingen moet je de lasten eerlijk verdelen en niet evenredig veel op de schouders van werknemers met een middeninkomen leggen.”

Smit vindt dat ook werkgevers hun steentje moeten bijdragen, door bijvoorbeeld koopkrachttegenvallers te compenseren via loonsverhogingen.

‘Geen wonder dat de consumptie daalt’

MHP-voorzitter Bob van der Wal vreest dat de kopersstaking onder middeninkomens langer aanhoudt door de lastenverzwaringen. “De reële lonen van werknemers dalen alweer voor het vijfde jaar en het is dan ook geen wonder dat de consumptie daalt”, schetst de vakbond voor midden en hoger personeel.

Door de plannen van het kabinet gaan vooral de hogere inkomens erop achteruit. Het omslagpunt ligt rond een inkomen van 35 duizend euro bruto per jaar, blijkt uit de koopkrachtplaatjes van budgetinstituut Nibud.

Rutte over de bezuinigingen:

Nullijn toch van de baan

Het kabinet biedt toch ruimte om de lonen van ambtenaren volgend jaar iets te laten stijgen. Het kabinet heeft hier op het laatste moment tweehonderd miljoen euro voor uitgetrokken, bevestigde Rutte vandaag.

Tot voor kort wilde het kabinet alleen loonstijging toestaan als dat werd gefinancierd door te snijden in secundaire arbeidsvoorwaarden, maar nu is toch geld beschikbaar gesteld om een einde te maken aan de nullijn. Ook is het mogelijk om toekomstige loonstijgingen naar voren te halen. Vanaf 2015 mogen de lonen meer meestijgen met de inflatie. “Er is dus ruimte voor beperkte loonstijging”, zei Rutte.

De koopkracht van ambtenaren stijgt verder doordat minder pensioenpremie hoeft te worden betaald. Dat komt weer door de verhoging van de pensioenleeftijd, waardoor mensen meer tijd hebben om hetzelfde pensioen op te bouwen.

SP gelooft niet dat tweehonderd miljoen genoeg is om de nullijn van tafel te halen. SP-Kamerlid Paul Ulenbelt:

Twitter avatar paululenbelt Paul Ulenbelt Wie vertelt het eerlijke verhaal? Waar haalt kabinet 200 mln vandaan. Staat niet in begroting! Met 200mln dicht je niet een gat van 1mld.

Bron ANP

‘Eindelijk eens geen slechte maatregelen woningmarkt’

Het is positief dat het kabinet eindelijk eens geen slechte maatregelen heeft genomen voor de woningmarkt. Dat zegt directeur van Vereniging Eigen Huis Rob Mulder in reactie op de Miljoenennota. De plannen om de woningmarkt vlot te trekken moeten nog wel goed worden uitgewerkt.

“Er moet op kort termijn duidelijkheid komen”.

Eigen Huis vindt dat er bijvoorbeeld te weinig duidelijkheid wordt gegeven in de Prinsjesdagstukken over de restschuld, die onder de Nationale Hypotheek Garantie moet gaan vallen. De huiseigenarenclub wil dat deze maatregel al per 1 januari ingaat. “Dit is belangrijk voor de grote groep eigenwoningbezitters die met zijn hypotheek onder water staat en wil verhuizen.” (Novum)