Steeds meer mensen sterven aan huidkanker

Een vrouw smeert zich in met zonnebrandcreme. Het aantal mensen dat sterft door melanoom is de afgelopen jaren flink gestegen.
Een vrouw smeert zich in met zonnebrandcreme. Het aantal mensen dat sterft door melanoom is de afgelopen jaren flink gestegen. Foto ANP/ Lex van Lieshout

De sterfte door melanoom, een veelvoorkomende vorm van huidkanker, is in ons land de laatste jaren fors toegenomen. Vorig jaar overleden 793 mensen hieraan, ten opzichte van 470 in 2000, zo blijkt uit cijfers van het CBS.

Vorig jaar stierven er 477 mannen en 316 vrouwen aan deze vorm van huidkanker. Het overgrote deel was vijftig jaar of ouder. Gerelateerd aan de bevolking, nam de sterfte aan deze vorm van huidkanker toe van 3,4 per 100.000 inwoners in 2000 naar 4,7 per 100.000 inwoners in 2012.

Nederland behoort tot de EU-landen met het hoogste sterftecijfer als gevolg van melanoom. Achter Slovenië staat ons land op een tweede plaats. In Zuid-Europa ligt de sterfte lager dan in Noord-Europa. Volgens het CBS houdt dit verband met het feit dat mensen met een lichtere huidskleur sneller melanoom krijgen dan mensen met een donkere huidskleur.

30,8 procent mensen overleed vorig jaar aan kanker

In 2012 overleden bijna 141.000 mensen in ons land. Van hen stierven er 43.000 (30,8 procent) aan kanker. Hart- en vaatziekten was wederom doodsoorzaak nummer twee: 38.000 mensen (27,2 procent) overleden als gevolg daarvan. Aan longziekten overleden daarna de meeste mensen (14.000, 10 procent). Samen zijn deze drie doodsoorzaken verantwoordelijk voor bijna 70 procent van de sterfte in Nederland.

Sinds 2005 is kanker bij Nederlandse mannen doodsoorzaak nummer een. Vrouwen overlijden nog steeds iets vaker aan hart- en vaatziekten.