Schutter Washington handelde alleen - ‘had psychische problemen’

Aaron Alexis op een ongedateerde foto
Aaron Alexis op een ongedateerde foto Foto AP/ Kristi Kinard Suthamtewakul

Hoewel de politie in Washington nog uren heeft gezocht naar een tweede verdachte, is ze gisteravond laat tot de conclusie gekomen dat de 34-jarige man die twaalf mensen en zichzelf doodde bij een schietpartij op marinebasis Navy Yard alleen handelde. Het motief voor de aanval is nog steeds onduidelijk.

Wel zou de schutter stemmen in zijn hoofd horen en zijn behandeld voor ernstige psychische problemen, dat meldt persbureau AP op basis van bronnen. De conclusie dat de schutter alleen handelde, betekent ook dat de normale gang van zaken in de Senaat vandaag weer gewoon door zal gaan. Volgens burgemeester Vincent Gray zijn er geen aanwijzingen dat het ging om een terroristische aanval. Volgens AP heeft hij de mogelijkheid daarentegen nog niet uitgesloten.

Inmiddels is bij AP ook meer bekend geworden over de schutter, de 34-jarige Aaron Alexis:

  • Hij was een reservist bij de Marine van 2007-2011
  • Hij werkte tot aan gisteren voor The Expert, een onderaannemer in dienst van HP verantwoordelijk voor het verversen van het materiaal dat door de marine gebruikt wordt voor haar intranet
  • Hij werkte voorheen als onderofficier derde klas in Fort Worth, Texas, daarna als ober en bezorger tot mei 2013
  • Hij was een boeddhist, toegewijd volgens vrienden en wilde zelfs monnik worden
  • Hij is eerder gearresteerd in september 2010: hij werd ervan verdacht met een vuurwapen te hebben geschoten binnen stadsgrenzen. Een buurvrouw maakte destijds melding van het feit dat ze bijna neergeschoten was door een kogel die afkomstig was van zijn appartement beneden. Volgens Alexis gebeurde het schieten per ongeluk toen hij het pistool aan het schoonmaken was. Er werd geen aangifte gedaan.
  • In mei 2004 werd hij in Seattle gearresteerd, nadat hij de banden van een man lek had geschoten. Hij noemde dit later tegenover de politie een blackout na een woedeaanval.
  • The Daily Mail bericht dat hij twee onderscheidingen kreeg tijdens zijn periode bij de marine vanwege geleverde diensten tijdens de War on Terror
  • Hij heeft eerder beweerd te lijden aan een posttraumatische stressstoornis die hij overhield aan de reddingsoperatie na de aanslagen op 11 september

Verwarring over aantal verdachten

Er was na de schietpartij lange tijd verwarring over het aantal schutters. Rond het middaguur (plaatselijke tijd) zei de politie dat ze nog op zoek was naar twee mannen die mogelijk betrokken zouden zijn geweest bij de aanval. Een van hen had een pistool bij zich en droeg een baret en uniform in de stijl van de marine. De ander had een lang geweer bij zich en droeg ook een uniform. De politie zei dat het niet duidelijk was of de mannen bij de marine werkzaam waren. Eerst werd een van de mannen al niet meer als verdachte aangemerkt en later op de dag dus ook de ander niet meer.

Dodelijkste aanval op militaire basis sinds Fort Hood

De schietpartij op Navy Yard, waarbij ook nog acht mensen gewond raakten, is de dodelijkste op een militaire basis sinds Nidal Hasan, een psychiater bij het leger, dertien mensen en dertig mensen verwondde in Fort Hood, Texas. Hasan kreeg vorige maand de doodstraf, de eerste keer dat een militair deze straf kreeg sinds 1961.