Schutter had gewoon een pasje

Een voormalige werknemer van de marine vermoordde gisteren twaalf mensen op een basis in Washington DC

Amerikaans Senaat ging dicht

Een politiehelikopter haalt eengewonde weg van de marinebasis in Washington.
Een politiehelikopter haalt eengewonde weg van de marinebasis in Washington. .Foto AP

De dodelijkste schietpartij in de Verenigde Staten sinds december vorig jaar heeft dertien slachtoffers geëist op een marinebasis in Washington. De Amerikaanse hoofdstad beleefde een dag van paniek en verwarring.

Twaalf mensen werden ’s ochtends vroeg doodgeschoten, veertien mensen werden verwond door de 34-jarige Aaron Alexis uit Fort Worth, Texas. De FBI gaat op dit moment niet uit van terroristische motieven. Alexis is een oud-medewerker van de Amerikaanse marine en wist met een toegangspasje eenvoudig het terrein op te komen. Hij was gewapend met drie vuurwapens, waaronder een AR-15, een semi-automatisch geweer.

Rond kwart over acht in de ochtend liep Alexis een gebouw binnen op de Navy Yards, in een drukke wijk in het zuidoosten van Washington. Ook op de basis was het erg druk. Alexis opende het vuur in Gebouw 197, waar meer dan drieduizend mensen werken. Na een paar minuten waarin hij op de vierde verdieping om zich heen had geschoten, verschanste hij zich in het gebouw. Personeel vluchtte het gebouw uit. Veel mensen zochten een veilig heenkomen op het dak en in de parkeergarage. Alexis werd na een vuurgevecht met de politie gedood.

Lang bleef onduidelijk of de schutter alleen had gehandeld. Daarom begon de politie aanvankelijk een grote zoektocht naar een tweede of derde schutter. Die mogelijkheid werd in de loop van de dag uitgesloten.

Aaron Alexis werkte jarenlang in verschillende functies voor de marine. Hij studeerde lucht- en ruimtevaarttechniek en kwam vaak in een boeddhistische tempel in Fort Worth. Hij werkte ooit bij de marine, en was volgens een politieverslag aanwezig op één van de plekken waar de aanslagen van 11 september 2001 gepleegd werden. Die ervaring maakte diepe indruk op hem, aldus het rapport.

Alexis werd ontslagen na twee incidenten waarbij hij met een pistool schoot. In Seattle schoot hij in 2004 op autobanden, en in Fort Worth schoot hij door het plafond van zijn huis. Alexis werd nooit veroordeeld, en kon op contractbasis klussen voor de marine blijven doen.

Het openbare leven in met name het oosten van Washington werd na de schietpartij volledig stilgelegd. Scholen gingen dicht, waardoor urenlang niemand de gebouwen in of uit mocht. Reagan Airport, een vliegveld dichtbij de Naby Yards, werd tot in de middag gesloten. Ook de Senaat ging dicht en schortte zittingen op.

Sinds Adam Lanza in december vorig jaar 26 mensen doodschoot op basisschool Sandy Hook in Newtown, hebben de Verenigde Staten niet met zo’n grote schietpartij te maken gehad als die van gisteren. Opvallend is dat Adam Lanza en Aaron Alexis hetzelfde semi-automatische vuurwapen gebruikten, en daar hoogstwaarschijnlijk legaal aan waren gekomen.

President Obama riep na de schietpartij in Sandy Hook op tot strengere wapenwetten, met name ter bestrijding van semi-automatische wapens, die in korte tijd veel slachtoffers kunnen maken. Door tegenwerking van het Congres en de wapenlobby is dat nauwelijks van de grond gekomen.