Rijksrecherche onderzoekt magistraten

Het Limburgse parket wil voorkomen dat de rechtbank het OM niet-ontvankelijk verklaart in een fraudezaak.

De Limburgse hoofdofficier van justitie Roger Bos heeft de rijksrecherche gevraagd te onderzoeken of twee van zijn officieren van justitie begin deze maand hebben geprobeerd een politieman te beïnvloeden. De politieman is getuige in een strafzaak.

Dit heeft het Openbaar Ministerie (OM) gisteren bekendgemaakt bij de hervatting van de strafzaak tegen Joep Janssen (62), verdacht van omvangrijke vastgoed- en belastingfraude. Het ongebruikelijke besluit van het OM is een ultieme poging te voorkomen dat de rechtbank justitie niet-ontvankelijk zal verklaren in deze zaak, die al vijf jaar loopt. Negen maanden geleden leek de strafzaak te eindigen toen het OM onder andere een straf van 2,5 jaar cel eiste tegen de hoofdverdachte. Sindsdien wordt er geruzied over de gebruikte onderzoeksmethoden.

De advocaten van in totaal tien verdachten betogen dat het OM gebruik heeft gemaakt van een kroongetuige – Pascal H. – en willen dat de verklaringen van de man, die in een kluis liggen, aan het strafdossier worden toegevoegd. De rechtbank gaf de advocaten eind vorig jaar gelijk.

Het OM ontkent een kroongetuige te hebben gebruikt en zegt bovendien verklaringen van Pascal H. niet over te kunnen leggen, omdat het hof in Den Haag op verzoek van Pascal H. heeft verboden dat eerder afgenomen verhoren bekend worden gemaakt.

Daarop besloot de rechtbank deze zomer dat zes opsporingsambtenaren bij de rechter-commissaris moesten worden gehoord over deze kwestie. Na het verhoor van een politieman hebben twee officieren van justitie – die ook moesten getuigen – nog met hem gesproken voordat hij zijn verbaal ondertekende. Dat mag niet.

Een „verbijsterende gebeurtenis”, oordeelde rechter-commissaris Marcel Goessen, die zich over dit handelen vorige week schriftelijk beklaagde bij de hoofdofficier van justitie. Goessen maakt ook deel uit van de strafkamer die Janssen berecht. Justitie vreest dat hij de mening van alle drie de rechters vertolkt en dat zij dus allemaal het handelen van justitie onaanvaardbaar vinden.

Het OM in Maastricht heeft overwogen de rechtbank te wraken, maar heeft weinig hoop dat nieuwe rechters in Maastricht anders zullen oordelen. Het verwacht in hoger beroep gelijk te krijgen.

Het OM noemde praten met een getuige gisteren „een betreurenswaardige fout”, maar meent dat onderzoek van de rijksrecherche binnen een week uitwijst dat „er geen sprake is geweest van beïnvloeding van een getuige”.

Jan-Hein Kuijpers, advocaat van de hoofdverdachte, meent dat het OM „chicaneus gedrag vertoont om de waarheidsvinding te frustreren”. Hij vindt dat de rechtbank het OM wegens voortdurend „liegen en bedriegen” niet-ontvankelijk moet verklaren, omdat de verdachte geen eerlijk proces heeft gehad.

De rechtbank zal op 11 oktober uitspraak doen.