Mortier ontslagen bij Opera Madrid

Het Spaanse operaseizoen begint met een rel. Het Teatro Real, opera van hoofdstad Madrid, ontdeed zich abrupt van zijn artistiek directeur, de internationaal geprezen Gerard Mortier. Mortier, die zich momenteel voor kanker laat behandelen, wil aanblijven. Hij heeft een contract tot 2016 en wil op zijn minst het lopende seizoen mogen afmaken.

Sinds zijn aantreden, drie jaar geleden, zorgde Mortier voor opschudding in het Teatro Real. Met een vernieuwende koers wist hij een minder conservatief publiek te trekken, maar zijn producties vielen slecht bij de traditionele bezoekers. „Grootgrondbezitters en oude adel”, volgens Mortier. Hij verzette zich openlijk tegen politici die zich met artistiek beleid bemoeien. Deze maand culmineerde dat in een veelbesproken interview in El País. Daarin bekritiseerde hij het voornemen van de regering-Rajoy om hem te laten opvolgen door een Spanjaard.

Woensdag maakte de opera bekend dat de Catalaan Joan Matabosch, nu nog verbonden aan het Liceu in Barcelona, per direct als directeur is aangesteld. Mortier moest dit via de media vernemen.

De afgelopen dagen sloeg Mortier terug. In Spaanse en Vlaamse kranten haalde hij fel uit. Spanje, stelde hij in De Morgen, „is nog altijd op zoek naar wat democratie eigenlijk betekent. Het verschil is dat Franco vroeger zijn tegenstanders liet fusilleren.”