President Brazilië stelt reis naar VS uit om spionage

BIj de G20-top begin september leken de Braziliaanse president Dilma Rousseff en Barack Obama het nog goed met elkaar te vinden.
BIj de G20-top begin september leken de Braziliaanse president Dilma Rousseff en Barack Obama het nog goed met elkaar te vinden. Fptp E{A / Mikhail Klimentyev / Ria Novosti / Kremlin Pool

De Braziliaanse president Dilma Rousseff heeft vandaag besloten een staatsbezoek aan de Verenigde Staten uit te stellen. Rousseff verklaarde de trip, die voor volgende maand gepland stond, uit te stellen vanwege spionage door de Amerikaanse veiligheidsdienst NSA. Dat meldt persbureau Reuters.

De VS zouden onder andere gesprekken tussen Rousseff en haar naaste medewerkers hebben afgeluisterd, en ook het staatsoliebedrijf Petrobras werd afgeluisterd. Naar verluidt was Brazilië een van de belangrijkste doelwitten van de NSA in Zuid-Amerika. In totaal zouden miljarden e-mails en telefoongesprekken door de NSA-systemen zijn gehaald. De praktijken kwamen aan het licht door documenten die voormalig NSA-medewerker Edward Snowden heeft gelekt.

VS probeerde Rousseff op andere gedachten te brengen

Volgens de VS had het afluisteren tot doel terroristische activiteiten op te sporen, en ging het niet om persoonlijke communicatie van Rousseff en anderen, maar Rousseff is niet overtuigd. De Amerikaanse president Barack Obama heeft Rousseff gisteren gebeld en geprobeerd haar op andere gedachten te brengen. Tevergeefs, aldus het kantoor van Rousseff. Ze eist dat Obama in het openbaar excuses aanbiedt.

Het besluit van Rousseff en de afluisterpraktijken die daartoe hebben geleid zijn een grote klap voor de betrekkingen tussen de twee landen, die de twee grootste economieën van Amerika vormen. De twee landen zouden in oktober onder andere spreken over samenwerking op het gebied van oliewinning en biobrandstoffentechnologie, en over de mogelijke aankoop van Amerikaanse straaljagers door Brazilië.

Rousseff heeft het bezoek niet volledig afgezegd, maar uitgesteld. Een nieuwe datum is echter nog niet geprikt.