Politici positief over optreden koning, verdeeld over inhoud Troonrede

Fractievoorzitter van de Partij voor de Dieren Marianne Thieme verscheen in een aparte jagersoutfit bij de Ridderzaal.
Fractievoorzitter van de Partij voor de Dieren Marianne Thieme verscheen in een aparte jagersoutfit bij de Ridderzaal. Foto ANP / Robin Utrecht

De fractievoorzitters in de Tweede Kamer hebben overwegend positief gereageerd op de manier waarop koning Willem-Alexander zijn eerste Troonrede heeft voorgelezen. Over de inhoud zijn de meningen verdeeld.

“Ik vond het een mooie combinatie van een persoonlijk en een inhoudelijk verhaal”, zei CDA-leider Sybrand van Haersma Buma. Ook D66-leider Alexander Pechtold noemde het goed dat Willem-Alexander de troonrede begon met opmerkingen over zijn inhuldiging, zijn moeder Beatrix en zijn overleden broer Friso.

SP-leider Emile Roemer zei dat Willem-Alexander het “buitengewoon netjes” deed. “Heel bijzonder dat hij de ruimte nam om een persoonlijke noot toe te voegen.” Inhoudelijk vond Roemer de troonrede echter een “schoffering van de samenleving”. “Wat de participatiesamenleving wordt genoemd, is wat mij betreft afbraakbeleid.”

Fractievoorzitter van de Partij voor de Dieren Marianne Thieme noemde het “knap dat de koning zo’n inspiratieloos verhaal toch nog op deze vloeiende manier uit z’n mond kreeg”. PVV-leider Geert Wilders vond dat de koning het “heel goed heeft gedaan”. “Ik was onder de indruk van het begin van zijn speech, waarin hij zijn moeder bedankte voor 33 jaar inspiratie.”

Coalitiepartijen zien economische lichtpuntjes

De coalitiepartijen VVD en PvdA voorzien voorzichtig economisch herstel. VVD-fractievoorzitter Halbe Zijlstra zei vanmiddag dat er “weinig vrolijke dingen” in de kabinetsplannen zitten. Toch is verder bezuinigen noodzakelijk om de economie weer op de rails te krijgen. “We zien lichtpuntjes aan de horizon verschijnen. Die moeten we aangrijpen”, zei Zijlstra na afloop van de Troonrede voor de camera van de NOS.

PvdA-leider Diederik Samsom zei blij te zijn dat Willem-Alexander in de Troonrede benadrukte “dat we langzamerhand aan het einde van het dal zijn”.
Samsom wees erop dat het kabinet een aantal maatregelen neemt die ertoe moeten leiden dat meer geld in de economie wordt gestoken. Daarbij gaat het niet om belastinggeld, maar om geld van particulieren, pensioenfondsen en energiebedrijven. “Zo laten we de economie stapje voor stapje groeien.”

ChristenUnie mist visie, SGP spreekt van ‘mooie start’

GroenLinks-fractievoorzitter Bram van Ojik vond de Troonrede “geen droomstart” voor de koning:

ChristenUnie-fractievoorzitter Arie Slob miste visie in de Troonrede:

SGP-fractievoorzitter Kees van der Staaij sprak van een “hele mooie start” voor koning Willem-Alexander: