Over drie jaar puur water voor 12.000 huishoudens

Twaalfduizend huishoudens in Zuid-Holland krijgen over drie jaar puur drinkwater. Daaruit zijn alle stoffen gefilterd die niet zuiver H2O zijn.

Met dit experiment, in de omgeving van Lekkerkerk en Bodegraven, probeert drinkwaterbedrijf Oasen voor eens en voor altijd een einde te maken aan discussies over de kwaliteit van het drinkwater in Nederland.

„Niet alle stoffen in het drinkwater zijn te meten”, zegt Walter van der Meer, algemeen directeur van Oasen en hoogleraar innovatieve drinkwaterzuivering aan de TU Delft. „Om te garanderen dat er helemaal niets verkeerds in zit, gaan wij zuiver drinkwater maken.”

Met dit water maakt het bedrijf zich los van de bronnen waar ons water vandaan komt. Nederlands kraanwater wordt door onderzoekers „onberispelijk” genoemd. Het is beter van smaak en kwaliteit dan elders. Toch maken wetenschappers zich zorgen over schade voor de gezondheid op langere termijn door bekende en onbekende stoffen in het milieu.