Ook jonge vrouw met hartaanval heeft vaak pijn op de borst

Bij vrouwen met een hartaanval mist de arts vaker de diagnose. Hebben vrouwen heel andere symptomen?

Jonge mensen die een hartaanval krijgen hebben vaak pijn op de borst. Mannen wat vaker dan vrouwen. Toch heeft de dokter van zo’n jongere patiënt vaak laat door dat er een hartaanval is. Bij vrouwen mist de arts vaker de diagnose. Waarschijnlijk daardoor sterven jonge vrouwen relatief vaker dan mannelijke leeftijdgenoten aan hartziekten.

Het idee was dat dat komt doordat vrouwen, misschien vooral de jongere, een hartaanval anders voelen. Maar uit een onderzoek onder ruim 1.000 mensen jonger dan 55 jaar met een vermoedelijke hartaanval komt nu dat dit niet zo is. Pijn op de borst is een normaal symptoom, schreven Canadese onderzoekers gisteren in JAMA Internal Medicine. Iets meer mannen (86 procent) dan vrouwen (81 procent) melden die pijn. Dat is meer dan de 65 procent uit eerder onderzoek onder alle leeftijden.

Zijn die sekseverschillen nu zo groot dat er in de voorlichting de nadruk op moet worden gelegd? Dat gebeurt al, maar is het terecht? Die vraag is het leidende thema in een begeleidend commentaar in het tijdschrift.

Eerder dit jaar publiceerde JAMA Internal Medicine een onderzoek waarin het sekseverschil niet te zien was. Volgens de commentatoren van Harvard Medical School moet in de voorlichting aan alle potentiële patiënten worden verteld dat niet iedereen die klemmende pijn op de borst krijgt bij een dreigende hartaanval. Maar dat vrijwel iedereen wel iets voelt: zwakte, kortademigheid, opvliegers, koud zweet, opvliegers, misselijkheid of duizeligheid. Slechts 3 procent, mannen én vrouwen, meldde tevoren niets te hebben gemerkt.