Onderzoek naar 451 incidenten bij Odfjell

Drie inspectiediensten onderzoeken 451 incidenten die van 2005 tot dit jaar zijn voorgevallen bij tankopslagbedrijf Odfjell in Rotterdam. De voorvallen in het Noorse tankopslagbedrijf worden nader onderzocht, omdat elk incident slechts met een regel informatie werd omschreven.

Foto ANP / Toussaint Kluiters

Drie inspectiediensten onderzoeken 451 incidenten die van 2005 tot dit jaar zijn voorgevallen bij tankopslagbedrijf Odfjell in Rotterdam. Dat schrijft de Zuid-Hollandse gedeputeerde Rik Janssen (SP) volgens persbureau Novum in een brief aan staatssecretaris van Milieu Wilma Mansveld (PvdA). De onderzoeken worden uitgevoerd door de veiligheidsregio Rotterdam-Rijnmond, milieudienst DCMR en de Inspectie SZW.

De voorvallen in het Noorse tankopslagbedrijf worden nader onderzocht, omdat elk incident slechts met een regel informatie werd omschreven. “Deze informatie is niet toereikend om conclusies te trekken over de aard en categorie van het voorval”, schrijft Janssen in zijn brief. De gedeputeerde verwacht de resultaten van het onderzoek voor 1 november bekend te kunnen maken.

Eerder werd al een onderzoek ingesteld naar incidenten die Odfjell niet had gemeld. Het bedrijf ging de afgelopen jaren talloze keren in de fout door veiligheidsovertredingen. Onder andere bleken de tanks en blusinstallaties al dertig jaar niet meer gecontroleerd. Ook zouden medewerkers die metingen moesten verrichten zijn blootgesteld aan gevaarlijke concentraties van het kankerverwekkende benzeen. De wantoestanden bij het bedrijf leidden ertoe dat de werkzaamheden in Odfjell vorig jaar werden stilgelegd, onder druk van de toezichthouders.