Noord-Korea werkt niet mee aan VN-onderzoek naar mensenrechten

Commissiehoofd Michael Kirby.
Commissiehoofd Michael Kirby. Foto AP/Salvatore Di Nolfi

Noord-Korea verleent geen enkele medewerking aan een onderzoek van de Verenigde Naties naar de situatie van de mensenrechten in het land. Dat meldt persbureau AP vanmiddag op basis van Michael Kirby, hoofd van een VN-commissie.

De Noord-Koreaanse leider Kim Jong Un antwoordt volgens Kirby niet op brieven en diens regering reageert alleen met het uiten van verdachtmakingen. Kirby staat aan het hoofd van de VN-commissie die een eventuele schending van mensenrechten in Noord-Korea onderzoekt.

‘We hebben gehoord over opsluitingen en martelingen’

Kirby stuurde op 16 juli een brief naar Kim, maar heeft tot dusver geen reactie ontvangen. Desondanks heeft Kirby’s commissie verklaringen van tientallen getuigen verzameld. Uit de getuigenissen blijkt dat op grote schaal mensenrechten worden geschonden, aldus Kirby:

“We hebben van gewone mensen gehoord dat ze zijn gemarteld en opgesloten, puur omdat ze bijvoorbeeld een buitenlandse soap keken of een bepaalde religieuze overtuiging hadden.”

‘Geen reactie uit Noord-Korea’

Kirby gaf een aantal voorbeelden van de schrijnende getuigenissen. Zo sprak hij een man die vanaf zijn geboorte achter de tralies zat en overleefde door ratten en hagedissen te eten. Hij moest toekijken hoe zijn broer en moeder werden geëxecuteerd. Een jonge vrouw vertelde te hebben gezien hoe een andere vrouw werd gedwongen haar eigen baby in een emmer te verdrinken.

De Noord-Koreaanse regering heeft niet inhoudelijk op de gruwelijke verhalen gereageerd, aldus Kirby:

“De commissie heeft de autoriteiten in de Democratische Volksrepubliek Korea uitgenodigd de hoorzittingen in Seoul bij te wonen en zelf presentaties te geven, maar we hebben geen reactie gekregen. In plaats daarvan heeft het officiële staatspersbureau de getuigenissen als ‘laster’ betiteld en de getuigen ‘uitschot’ genoemd.”