Gewone mensen

Wonen er nog gewone mensen in Nederland? Gewone gewone mensen. Het NCRV-programma Man bijt Hond trekt dagelijks door stad en land om de belevingswereld van gewone mensen vast te leggen. Gewone mensen die met een camera op hun snufferd zonder gêne vertellen over de remsporen in de onderbroek van hun vriend, of in een koningsmantel

Wonen er nog gewone mensen in Nederland? Gewone gewone mensen. Het NCRV-programma Man bijt Hond trekt dagelijks door stad en land om de belevingswereld van gewone mensen vast te leggen. Gewone mensen die met een camera op hun snufferd zonder gêne vertellen over de remsporen in de onderbroek van hun vriend, of in een koningsmantel op de stoel in de keuken een alternatieve Troonrede uitspreken. Leuk muziekje eronder. Klaar. Volgende gewone Nederlander: een bejaarde die de hele dag in haar nachtjapon zingend door de huiskamer danst.

Een meneer met een snor wilde af van al die miljarden aan ontwikkelingshulp

Dankzij de realityprogramma’s weten we ook hoe de gewone mensen leven. Ze laten scheten, zuipen zich klem en liggen op de bank. De laatste tijd komt daar een stukje duiding bij. Bij Pauw & Witteman mochten inwoners van Deventer zeggen wat ze van pedofielen vonden. Ik begreep uit het geschreeuw dat castreren of de keel doorsnijden tot de mogelijkheden behoorden.

Bij een rondgang door ontevreden Nederland kwam Nieuwsuur afgelopen zaterdag ‘toevallig’ ook in Deventer uit, want daar wonen een heleboel gewone mensen. In de Vetkampstraat, een straat achter het stadion van Go Ahead Eagles. Dit keer zaten ze in voortuin met flessen bier.

De bekende geluiden.

Een meneer met een snor wilde af van al die miljarden aan ontwikkelingshulp omdat wij het in Nederland nog veel slechter dan in Afrika hebben en zijn buurvrouw wilde het hele kabinet eruit gooien voor ‘wat anders’.

Een sterke man waarschijnlijk, eentje die hardop zegt wat ze zelf ook zeggen: alle Roemenen en Bulgaren zijn crimineel, een grote moskee is ‘een monstermoskee’ en we moeten eerst aan onszelf denken.

Ze zien Geert Wilders op televisie lopen met een verbodsbord voor Roemenen en Bulgaren en denken dat die dingen ook echt geplaatst worden en dat dat dan helpt.

Als je echt wilt dat hier geen Roemenen komen schiet dan wat beelden in de volksbuurten van Deventer. Zoom in op de angst en haat op die gezichten, laat ze vooral praten en maak daar een mooie film van. Of als daar geen budget voor is: stuur wat uitzendingen van Man bijt Hond naar die landen.

Gisteren belde het programma aan bij een eendenliefhebber in een gehucht in Friesland om de dag door te nemen. Hij vertelde tussen neus en lippen door dat hij van het dak was gevallen en daarbij zijn been had verbrijzeld. Dat soort dingen overkomt gewone mensen hier dagelijks en dat vinden wij gewoon.

Als dat gewoon is, wat is dan ongewoon?

Dan blijf je toch liever thuis.