Man schiet in Oostenrijk drie agenten en ambulancechauffeur dood

Een 55-jarige man heeft vannacht in het Oostenrijkse Annaberg twee agenten en een ambulancechauffeur doodgeschoten. Vervolgens verschanste hij zich in zijn boerderij. Vanmiddag werd duidelijk dat een agent die vermist werd ook door de man is gedood.

Politie in de buurt van de plaats waar de man zich schuilhoudt.
Politie in de buurt van de plaats waar de man zich schuilhoudt. Foto AP / Hans Punz

Een 55-jarige man heeft vannacht in het Oostenrijkse stadje Annaberg twee agenten en een ambulancechauffeur doodgeschoten. Vervolgens verschanste hij zich in zijn boerderij in Melk, nabij Annaberg, mogelijk met een gijzelaar. Wat de man precies wil, is onduidelijk. Het incident zou zijn ontstaan toen de politie de man wilde arresteren.

Volgens Die Welt meldt de Oostenrijkse krant Krone dat naast de mogelijke gijzelaar, waarschijnlijk nog een politieagent, ook twee kinderen van de man in het huis zouden zijn. Of dat betekent dat de man meerdere mensen gegijzeld houdt of dat hij enkel een agent gegijzeld houdt, is onduidelijk.

De man zou de hoofdverdachte zijn in een groot Oostenrijks onderzoek dat al enkele jaren aan de gang is.

Update 17.00 uur: De stroper heeft ook een derde agent gedood, meldt persbureau Novum vanmiddag. De politie heeft een speciaal commandoteam naar de boerderij gestuurd. De man schiet nog altijd af en toe richting de verzamelde agenten, en er zou nog geen contact met hem zijn gemaakt.

Ondertussen is duidelijk dat de zaak uit de hand liep toen de agenten de man, die zij al jaren van stroperij verdachten, op heterdaad betrapten en wilden arresteren. Toen hij probeerde te vluchten met zijn eigen auto, strandde hij in een greppel. Hij opende het vuur en schoot daarbij een agent neer. Toen een ambulancechauffeur die politieagent eerste hulp gaf, schoot de man ook hem dood. Hij verwondde daarbij ook een andere agent. Daarna ging hij er vandoor, naar zijn boerderij. Een tweede agent werd bij een wegblokkade doodgeschoten door de man. De derde agent, die werd vermist en waarvan men vermoedde dat hij werd gegijzeld, is vandaag dood gevonden in zijn politieauto.

Update 20.00 uur: De politie bevestigt volgens persbureau AP eerdere berichtgeving van Oostenrijkse media dat het erop lijkt dat de man op zijn vlucht een politiewagen heeft gekaapt, toen zijn eigen auto was gestrand, en daarbij een agent heeft gegijzeld. Die politiewagen werd vandaag door de politie weggesleept bij de boerderij. In de auto werd het ontzielde lichaam van de agent aangetroffen.

De man schiet nog altijd af en toe richting de verzamelde agenten voor zijn boerderij. Het is volgens de politie uitermate moeilijk om contact met de man te krijgen.

Update 22.45 uur: De schietpartij in Melk is nog steeds niet voorbij. Na een twaalf uur durende impasse is de politie vanavond de boerderij ingevallen, maar daar werd de man niet gevonden. De zoektocht is uitgebreid naar omliggende gebouwen op het erf. De omgeving is afgezet en rondom de boerderij zijn volgens persbureau AFP honderden politiemensen van elite-eenheid Cobra verzameld om de schietpartij tot een einde te brengen.

De locatie van het incident:


Grotere kaart weergeven