Maak een filmlijst voor op school, net als de literatuurlijst

Ill. Taylor jones

Speelfilm

Wie maakt tegenwoordig een bewuste keuze als het om cultuur gaat? Film is een belangrijke tak binnen de cultuur. Zo dient film vaak als referentiemiddel, maar brengt het vooral verschillende kunstvormen samen. In Nederland gaat men massaal naar commerciële films, zoals Verliefd op Ibiza , die goed was voor 750.000 bioscoopbezoekers. De gouden kalf winnaars Joy en Plan C werden daarentegen samen slechts door tienduizend mensen bezocht. Een extreem verschil. Waar ligt dat aan?

Keuze maakt een markt gezond en het product kwalitatief alleen maar beter. Maar is er sprake van keuze? Is er bij het kiezen van een film niet een gebrek aan kennis van het totale aanbod?

Ik ben van mening dat het huidige onderwijs de kans heeft om op een simpele, maar ook een interessante en leuke manier, een groter cultureel besef voor de jeugd te bieden. Stel op de middelbare school naast een literatuurlijst ook een filmlijst op. Dit met resultaat dat de consument gemotiveerd raakt om naar een breder palet films te gaan. Je kan namelijk veel meer uit een film halen als je op de middelbare school al gemotiveerd wordt om over de inhoud van films na te denken.

Door de literatuurlijst komen scholieren in aanraking met belangrijke werken uit de Nederlandse literatuurgeschiedenis. Het is zeer terecht dat die literatuurlijst bestaat. Waarom is er dan eigenlijk geen filmlijst? Ik stel voor dat we beginnen met zo’n lijst. Zodat men kan gaan kiezen.

Felix van Es