Lavrov: ingrijpen blijft optie als Syrië chemische wapens niet uitbant

Moskou dringt er bij de Verenigde Naties op aan dat militair ingrijpen in Syrië niet wordt toegestaan, maar de Russische minister van Buitenlandse Zaken suggereert dat dit niet zou gelden wanneer Syrië een overeenstemming breekt en niet alle chemische wapens verbant.

De Russische minister van Buitenlandse Zaken Sergei Lavrov vanmiddag tijdens zijn persconferentie.
De Russische minister van Buitenlandse Zaken Sergei Lavrov vanmiddag tijdens zijn persconferentie. Foto AP/Ivan Sekretarev

Moskou dringt er bij de Verenigde Naties op aan een nieuwe resolutie op te stellen waarmee militair ingrijpen in Syrië niet wordt toegestaan, maar de Russische minister van Buitenlandse Zaken suggereert dat dit niet zou gelden wanneer Syrië een overeenstemming breekt en niet alle chemische wapens in de ban doet.

De Russische minister Sergei Lavrov deed zijn uitspraken vanmiddag tijdens een gezamenlijke persconferentie met zijn Franse collega Lauren Fabius. Frankrijk en de Verenigde Staten stellen dat dat een militair ingrijpen nog niet geheel van tafel is, en dat de VN-resolutie dat expliciet zou moeten weergeven.

Volgens Lavrov heeft Rusland zich ‘duidelijk uitgesproken’ over het afwijzen van het gebruik van militair geweld zodra er een akkoord over chemische wapens wordt gesloten in Genève. Maar als tekenen erop wijzen dat Syrië zich hier niet aan houdt, of als er verslagen naar buiten komen over nieuw gebruik van chemische wapens in Syrië, “dan zal de Veiligheidsraad de situatie onderzoeken.”

Syrische rebellen eisen snelle reactie

De belangrijkste Syrische oppositiegroep heeft vanmiddag een snelle internationale respons geëist volgend op het VN-rapport waarin het gebruik van chemische wapens in Syrië is bevestigd.

Damascus beschuldigt ondertussen de Amerikaanse, Britse en Franse ministers van Buitenlandse Zaken ervan hun eigen agenda de Syrische bevolking op te dringen. Dit laatste lijkt een reactie op eisen van de drie ministers in de richting van Assad om af te treden, ook al doet het Westen momenteel veel moeite om vredesbesprekingen op gang te brengen.

VN: sarin gebruikt bij aanval in Syrië

VN-inspecteurs kwamen gisteren tot de conclusie dat er overtuigend bewijs is dat het zenuwgas sarin gebruikt is bij de aanval in de Syrische hoofdstad Damascus van 21 augustus. Over wie er achter de aanval zit, spreken de onderzoekers zich niet uit. Gisteren verscheen hierover een rapport. Een kleine passage:

“De conclusie is dat er chemische wapens zijn gebruikt in het aanhoudende conflict tussen de oppositiepartijen en het Syrische regime [...], gericht tegen burgers, onder wie kinderen, op een relatief grote schaal.”

VS, Groot-Brittannië en Frankrijk houden Assad schuldig

Wat er precies gebeurde op 21 augustus bij Damascus houdt de internationale gemeenschap sindsdien erg bezig. Volgens de VS staat vast dat daarbij het zenuwgas sarin gebruikt is door Assad. Ook Frankrijk is er zeker van dat Assad zich heeft vergrepen aan chemische wapens, net als Groot-Brittannië.

Even leek een Amerikaanse aanval ophanden, maar in de afgelopen week spraken de VS en Rusland af dat die uitblijft als Assad voor medio 2014 zijn arsenaal chemische wapens ontmantelt. Assad ontkent dat hij achter de aanval zit. Volgens hem zijn de rebellen er verantwoordelijk voor.