Kortere straf voor Puttense moordzaak

Foto ANP

De achttien jaar celstraf die Ronald P. kreeg voor de Puttense moordzaak wordt ingekort tot vijftien jaar cel en zes maanden. Dat heeft de Hoge Raad vanmiddag bepaald.

De advocaat-generaal adviseerde eerder de straf in te korten of te verlengen tot levenslang. Volgens de wet moeten celstraffen die tussen een misdrijf en een veroordeling voor dat misdrijf zijn opgelegd namelijk worden afgetrokken van die uiteindelijke veroordeling. Dat was bij P. niet gebeurd.

Tussen de moord die P. in 1994 pleegde op stewardess Christel Ambrosius in 1994 en zijn veroordeling in 2009 kreeg hij celstraffen opgelegd voor enkele diefstallen. In 2011 was de maximale tijdelijke straf die P. kon krijgen twintig jaar. Met aftrek van de eerdere celstraffen komt de Hoge Raad uit op vijftien jaar en zes maanden.

P. ook verdacht van tweede moord

De rechtbank legde in 2009 vijftien jaar cel op, maar het hof verhoogde dat in 2011 naar achttien jaar. De 23-jarige Ambrosius werd vermoord in de bossen van Putten. Ze werd gevonden in de woning van haar oma. Voor de moord zaten twee Puttenaren zeven jaar ten onrechte vast.

P. wordt ook nog verdacht van de moord op de 22-jarige Anneke van der Stap. Hij zou haar in juli 2005 in zijn bus hebben getrokken, haar hebben vermoord en haar lichaam daarna hebben gedumpt. Van der Stap werd elf dagen later gevonden in de bosjes aan het Jaagpad in Rijswijk. Justitie had daar eind vorig jaar levenslang voor geëist, maar de rechtbank in Den Haag sprak P. vrij omdat er niet genoeg bewijs zou zijn. Het OM ging tegen die uitspraak in beroep.(Novum)