Kijken: een jaar in de kou en schoonheid van Antarctica

De Brit Ian Hey zit al een jaar op Antarctica. Een jaar op een eiland waar vooral sneeuw, pinguïns en collega-onderzoekers zijn. We kunnen ons er weinig bij voorstellen. Gelukkig zette Hey een video online en brengt hij zo voor ons in beeld hoe het is, “a year living, working and playing at Halley VI in Antarctica”.

Tussen de pinguïns op Antarctica.
Tussen de pinguïns op Antarctica. Still uit video Ian Hey

Terwijl we hier nog moeten verwerken dat de laatste zomerdagen echt voorbij zijn en de winter weer op komst is, beleeft de Brit Ian Hey heel andere jaargetijden. Hij zit al een jaar op Antarctica, op het nieuw geopende British Antarctic Survey Research Station Halley VI.

En dat ligt helemaal hier:

Still uit video Ian Hey

Of kijk hier even rond:


Als hij gewoon ‘thuis’ in Wales is, beklimt Ian Hey rotsen en bergen, en is hij gids. Nu heeft hij zijn activiteiten verplaatst naar Antarctica, waar hij onderzoekers begeleidt als field assistent. Een jaar op een gigantisch verlaten continent waar vooral sneeuw, pinguïns en collega-onderzoekers zijn - het is moeilijk voor te stellen.

Gelukkig zette Hey een video online en brengt hij zo voor ons in beeld hoe het is, “a year living, working and playing at Halley VI in Antarctica“. Met timelapses, video’s en fotografie maakt hij een koud, eenzaam, en tegelijk prachtig gebied zichtbaar waar velen van ons nooit zullen komen: