Jubelstemming over vrijheid op Facebook en Twitter duurt maar even

Even leek het alsof de digitale muur in Teheran was neergehaald. Gisteren konden tot diep in de nacht Iraanse internetgebruikers ongestoord Twitter en Facebook gebruiken, nadat de staatsblokkades voor die websites plotseling waren verdwenen.

Velen hoopten dat het dit keer niet ging om een technische storing van Irans verfijnde internetfilters. De nieuwe gematigde president Hassan Rohani heeft de afgelopen maanden beloofd om de internetcensuur te verminderen.

De president heeft zelf twee twitteraccounts, die onofficieel aan hem gelieerd zijn. Diverse ministers maakten Facebookprofielen aan. Minister van Buitenlandse Zaken Mohammad Javad Zarif twittert in het Engels. Rohani nodigde via Twitter zelfs de Britse minister William Hague (Buitenlandse Zaken) uit voor een ontmoeting.

Maar volgens Iraanse hardliners zijn de sociale media wapens van de zionisten, bedoeld om de geesten van de Iraanse jeugd te vergiftigen. Gisteren heerste een jubelstemming op Farsitalige Facebookpagina’s. „Dank u Rohani”, schreef Nima. „Hoera, ik kan rechtstreeks op Facebook”, juichte Bita.

Vanochtend was de blokkade weer intact. Een medewerker van het filtercomité – een hardliner – zei dat het om een technisch probleem ging.

Toch denken velen in Iran dat Rohani achter de schermen de censuur ongedaan probeert te maken.

„Facebook wordt een belangrijke test voor Rohani”, zei Hamid-Reza, een student die op hem stemde. „Als hij de blokkades kan verwijderen heeft hij echt macht. Lukt het niet dan hoeven we verder weinig van hem te verwachten.”