‘Ik mis alles, ik ben een tachtigplusser’

Tjitske Reidinga is vanaf maandag te zien in de comedy ‘Doris’. Waar kijkt zij zelf naar?

Foto ANP

Actrice Tjitske Reidinga (1972), bekend van Gooische vrouwen, speelt in de comedy Doris op Net 5 een gescheiden, klunzige moeder van twee pubers die in de grote stad bijna kopje onder gaat in haar drukke bestaan.

De rol is op haar lijf geschreven: Reidinga combineert in het dagelijks leven de zorg voor drie zoontjes met spelen in tv-series en films, én iedere avond in het theater staan. Anders dan andere acteurs hoeft zij niet te reizen: ze staat vast in het Nieuw de la Mar Theater in Amsterdam. Vanaf oktober speelt ze daar met Peter Blok De tijd voorbij, over een echtpaar dat uit elkaar groeit na de dood van een kind.

Hoe is Doris ontstaan?

„John de Mol zei: ‘Ik wil een serie voor jou maken. Wat wil je?’ Ik had gemerkt dat tv-series minder werden als er te veel handen aan zaten. Dus mijn eerste vraag was: ‘Hoeveel mensen gaan er nog overheen?’ Maar we mochten het zelf uitzoeken: ik, regisseur Esmé Lammers en mijn vriendin Roos Ouwehand, die het scenario schreef. Ik heb de casting grotendeels zelf gedaan.”

Joop van den Ende gaf u in het De la Mar Theater ook al carte blance.

„Ze dachten zeker: laat die vrouwen maar. En inderdaad, zo hou je het authentiek. We wilden de columns van Sylvia Witteman bewerken, maar dat werd al een film. Toen zei ik tegen Roos: ‘Je hebt toch zelf een kookrubriek? Je hebt Sylvia niet nodig, je kunt het zelf.’ Roos heeft dingen uit ons eigen leven en dat van vriendinnen gebruikt. ”

Wat kijkt u zelf?

„Ik kijk echt helemaal niks want ik moet iedere avond spelen. In de vakantie hebben we drie seizoenen Borgen op dvd gekeken.’

Maar als u kijkt?

„Het liefst naar programma’s van MAX: Heel Holland bakt: heerlijk. Of die bejaarden die met hun caravan er op uit trekken. En dat programma waarin echtparen met Bed & Breakfasts elkaar punten geven. Dat is lekker makkelijke televisie.”

En wat zou u graag willen zien?

Girls, en zelfs The Killing hebben we nog niet gedaan. Ik loop hopeloos achter. Ik twitter niet, ik facebook niet. Zo samenvattend ben ik op mediagebied een tachtigplusser.”

Wilfred Takken