Hooggerechtshof Bangladesh geeft fundamentalist alsnog doodstraf

Het Hooggerechtshof van Bangladesh heeft vanmorgen in hoger beroep de prominente fundamentalistische leider Abdul Qader Mollah (65) alsnog de doodstraf gegeven voor oorlogsmisdaden begaan tijdens de onafhankelijkheidsstrijd van Bangladesh tegen Pakistan in 1971.

Daarmee corrigeert het Hof in de ogen van veel Bengalen een vonnis van het tribunaal dat zulke oorlogsmisdaden berecht uit februari van dit jaar. Dit had Mollah ‘slechts’ levenslang gegeven, nadat het hem schuldig had bevonden aan moord, verkrachting en marteling. Mollah zelf begroette zijn straf destijds glimlachend met een V-teken. Kennelijk speculeerde hij erop dat hij wel weer vrij zou komen onder een regering van andere signatuur dan die van de huidige premier, Sheikh Hasina.

Mollahs gebaar werd door miljoenen Bengalen uitgelegd als minachting voor het tribunaal en voor de vele honderdduizenden – volgens sommige schattingen zelfs drie miljoen – slachtoffers uit die periode. Dit leidde tot massale demonstraties in het centrum van de hoofdstad Dhaka. In reactie daarop voerde de regering ijlings wetgeving in, die het mogelijk maakt voor de staat in hoger beroep te gaan bij het Hooggerechtshof tegen vonnissen van het tribunaal.

Mollah was assistent secretaris-generaal van de fundamentalistische partij Jamaat-e-Islami, die in juli door een andere rechtbank illegaal werd verklaard. Jamaat was in 1971 fel tegen onafhankelijkheid en steunde het Pakistaanse leger bij zijn pogingen de onafhankelijkheid van Bangladesh te blokkeren.

De advocaat van Mollah, Abdur Razzak, zelf een prominent Jamaat-lid, wees het vonnis van het Hooggerechtshof vanmorgen van de hand als „politiek gemotiveerd”. Volgens hem gebruikt de regering het tribunaal vooral om af te rekenen met politieke tegenstanders. Jamaat is de bondgenoot van de Nationalistische Partij van Bangladesh (BNP), de belangrijkste oppositiepartij van het land.

Vooral buiten Dhaka, met name in de havenstad Chittagong en de plaats Khulna, leidde het vonnis van het Hooggerechtshof tot demonstraties van woedende Jamaat-aanhangers. (Reuters, AP, BBC)