Homo gepest in ‘tolerant’ Leeuwarden

Leeuwarder Tonny Overdiep treft zelf maatregelen tegen vernielingen en pestgedrag. De homoseksuele bakker vindt dat de politie onvoldoende bescherming biedt.

„Vieze homo.” Het werd in zijn bedrijfsauto gekerfd, in zijn eigen auto en het werd in mayonaise op zijn winkelramen geschreven. Onbekenden bonkten op zijn voordeur en gooiden poep door de brievenbus.

Voor taartenbakker Tonny Overdiep (34) uit Leeuwarden is de maat vol. Hij is boos, voelt zich machteloos. Deze week wil hij twee eigen camera’s aan zijn winkelpand aan de Oostersingel in Leeuwarden hangen. „De politie wilde dat niet doen. De vernielingen vonden niet vaak genoeg plaats.”

De boomlange Overdiep deed twee keer aangifte van vernieling en bedreiging. Na de eerste bekrassing, vorig jaar oktober, beloofde de politie vaker te surveilleren. Dat gebeurde niet, zegt Overdiep.

Een politiewoordvoerder verklaart dat de aangiftes serieus zijn genomen en dat er onderzoek is gepleegd. „Deze vernielingen en pesterijen zijn echt heel naar. Maar voor nieuw onderzoek zijn meer aanknopingspunten nodig.”

Wanneer komt de politie dan in actie, vraagt Overdiep zich af. „Als het raam eruit ligt? Daarom moet je zelf politie spelen.” Wie de daders zijn, weet hij niet. „Misschien mensen die na het stappen langslopen en uit baldadigheid niet voor elkaar willen onderdoen.”

Drie jaar geleden begon hij zijn zaak in de Friese hoofdstad. Onlangs opende hij in het pand ernaast een tapasafhaalwinkel. Met zijn vriend woont hij boven de zaak. Bang is hij niet. „Besmeurde ramen kun je lappen, maar als ze moedwillig je eigendommen vernielen, vreet dat aan je. Zowel zakelijk als persoonlijk. Je moet van andermans spullen afblijven. Op deze manier wordt het werken je onmogelijk gemaakt. Het verwijderen van de krassen kostte me 2.200 euro. Daar kan ik geen taartjes tegenop bakken.”

Overdiep treedt bewust met zijn verhaal naar buiten. „Mensen mogen weten dat dit ook in het tolerante Friesland gebeurt.”

De bakker verwacht niet dat het klimaat voor homo’s de komende jaren zal verbeteren in Leeuwarden. „Hand in hand lopen met mijn vriend doe ik hier niet.”

De Leeuwarder burgemeester Ferd Crone (PvdA) bezocht Overdiep dit weekend. „Wat hier gebeurt, is verschrikkelijk, maar niet vergelijkbaar met de gevallen van continue homohaat in Utrecht of Amsterdam”, stelt Crone. Hij vindt dat de politie adequaat reageert. „De buurtagent gaat geregeld langs bij Overdiep en bij een melding gaat de politie met voorrang naar zijn pand toe.” Hij vindt overigens dat de zaak-Overdiep „onevenredig veel aandacht” krijgt. „Je kunt daardoor opnieuw doelwit worden.”

Het Friese discriminatiemeldpunt Tûmba en Leeuwarder raadsleden schilderden uit protest tegen homovijandigheid deze week twee zebrapaden in de stad in regenboogkleuren. Tûmba kreeg vorig jaar van homoseksuelen dertig meldingen van discriminatie, een jaar eerder nog twintig. Of dit door groeiende homohaat is of doordat aangevers het meldpunt beter weten te vinden, is onduidelijk, zegt directeur Brenda Ottjes.

Volgens directeur Cees van Balen van homobelangenorganisatie COC Fryslân neemt het gevoel van onveiligheid onder homo’s en lesbo’s toe. „Wat Tonny overkomt, is pure discriminatie. Gemeente en burgemeester moeten laten zien dat ze deze scheldpartijen en vernielingen niet tolereren.”