Held van de transitie: van konijn naar tweedehands Rolls

Wie: Albert Klein Haneveld

Leeftijd: 42

Wat: producent, wil door ruilhandel miljonair worden

Waar: Pauw & Witteman, 10 september

‘Vader van vier kinderen, lokale tennisheld met een obsessie voor gras maaien’. De introductie van beeldproducent Albert Klein Haneveld uit Monnickendam op de website van zijn maatschappij Hollandse Helden geeft een idee van het ironische narcisme dat zijn optreden kenmerkt.

Tot voor kort kenden we de als filosoof opgeleide maker van programma’s vooral als naam op de eindtitels. Sinds 1995 werkte hij als redacteur en uitvoerend producent voor het familiebedrijf Bromet & dochters, de Ilpendammer krachtcentrale voor de observerende cinema. Klein Haneveld was aangetrouwd via dochter Laura, die door haar vader Frans in Alles van waarde (2011) werd geportretteerd als praktisch idealist, actief voor GroenLinks in de gemeenteraad en als beleidsmedewerker in de Tweede Kamer.

Inmiddels staat Albert noch Laura meer als staflid op de website van Bromet & dochters. Albert begon in 2006 Hollandse Helden, een eigen productiehuis dat bekroonde jeugddocumentaires maakte, maar ook het tv-programma Iedereen journalist en de opvallende reclamecampagne voor Alzheimer Nederland.

Met het internetproject Ruilen treedt Klein Haneveld voor het eerst voor de camera. Hij laat zich daarin filmen door Stefan Engberts, terwijl hij door ruilhandel op marktplaats.nl miljonair tracht te worden. Het begon met een konijn dat via een halogeenoven, een dakpannenlift, twee weken klussen door bouwvakkers, een optreden van The Kik en een kunstwerk van Diederick Kraaijeveld in een tweedehands Rolls Royce veranderde. De trotse eigenaar reed er in voor bij de studio van Pauw & Witteman (VARA).

Het concept werd al eerder min of meer beproefd in Amerikaanse reality shows, maar het enthousiasme en de vertelkunst van Klein Haneveld maken het tot een aantrekkelijk verhaal. Hij blijkt een prettig soort talkshowgast, die de naast hem gezeten Erica Terpstra helemaal inpakte.

Het VARA-programma heeft een fijne neus voor helden van de transitie naar een duurzame economie. In dezelfde week schoof Juul Martin aan, die in Nijmegen een Huis van de Overvloed bouwde, geheel opgetrokken uit ‘waardeloos’ materiaal. Helaas fikte het af, maar dat maakt het verhaal alleen maar beter.

Hans Beerekamp

De tv-recensent verwelkomt iedere week een nieuwkomer in de mediacarrousel.