Haagse hulp bij digitale bankroof

Illustratie Rhonald Blommestijn

Volgens de Amerikaanse justitie is het „de bankroof van de eenentwintigste eeuw”. Op 19 februari van dit jaar werd wereldwijd met gehackte creditcards van de Bank of Muscat in Oman 30 miljoen euro gepind.

In Düsseldorf staan twee Nederlandse verdachten van de miljoenenroof terecht. De Haagse timmerman Eddy Z. en zijn moeder Wilma Z. werden in de bewuste februarinacht in Düsseldorf gearresteerd met bijna 168.000 euro cash in de laadruimte van hun bestelbusje.

De Duitse justitie vermoedt dat alle bendeleden die in negen Duitse steden geld hebben gepind, uit de omgeving van Den Haag komen. Het zouden er zo’n twintig zijn.

Op de mobiele telefoon van Eddy Z. troffen de rechercheurs Nederlandse sms’jes aan van de pinteams in onder meer Frankfurt, Duisburg en Bremen.

Inmiddels heeft de Duitse justitie naast Eddy en Wilma Z. nog vier andere verdachten uit Nederland geïdentificeerd. Een van hen zit in een Duitse cel, twee anderen wachten op uitlevering. Tegen een zesde is een arrestatiebevel uitgevaardigd.