Kunstfraudeur bekent oplichting voor 60 miljoen euro

De New Yorkse kunsthandelaar Glafira Rosales heeft haar aandeel in een grootschalige fraudezaak bekend, meldde The New York Times gisteren. Rosales verkocht valse schilderijen alsof het werken van grote modernistische schilders als Mark Rothko en Jackson Pollock waren, en lichtte voor 80 miljoen dollar (circa 60 miljoen euro) kenners en kopers op. De schilderijen werden gepresenteerd als nieuw ontdekt werk van de kunstenaars. De minstens 63 valse werken werden geschilderd door een Chinese immigrant in een garage in Queens. Rosales, die in mei gearresteerd werd, verdiende zelf 33 miljoen dollar met de fraude. 47 miljoen ging naar de galeries Knoedler & Company en Julian Weissman, die hebben verklaard dat zij niet beter wisten dan dat de werken echt waren. De schilder verdiende een paar duizend dollar per werk. De maximale straf die Rosales kan krijgen is een boete van 81 miljoen dollar en celstraf van 99 jaar. (NRC)