Opinie

Framboosroze

Lego heeft een nieuw poppetje, een minifig in legospeak. Ze heet Professor C. Bodin en het is – tromgeroffel – een Vrouwelijke Wetenschapper! Nee, niet in iets softs als sociologie, professor Bodin is een keiharde bèta in een wit labpak met bril en twee erlenmeyers in de hand. En een rare, geföhnde coupe die alleen in de VS voorkomt, maar blijkbaar doen Denen dat ook zo.

Gejuich natuurlijk van alle gendertypes die zich verzetten tegen roze legoblokjes. Nu blijkt er een hele lobby te bestaan voor bètavrouwenpoppetjes. Het voorstel om een paleontologe, scheikundige en astronome op te nemen in de collectie kreeg zo veel stemmen dat er een officiële legocommissie naar kijkt.

Ik ben ook tegen roze lego. Maar mijn Barbiehuis heeft me er nooit van weerhouden kunstmatige intelligentie te gaan studeren. De interesse kwam van een moeder met een machinefabriek en twee broers die aardappelen licht lieten geven (220V erop), hobbygeweren fabriceerden van pvc-buizen en tl-balken in de magnetron duwden. Mijn ouders vonden dat goed. Op school soldeerde ik met een vriendinnetje aan een verkeersplein met sensoren en stoplichten.

Techniek leer je door te spelen. En dan niet met genderneutrale legopoppetjes, maar met techniek zelf. Dus voordat de hype voorbij is nog even over de Raspberry Pi, dat kleine computertje van 25 dollar ter grootte van een speculaasje. Prik er een scherm en toetsenbord in en de Pi is een volwaardige pc. Gemaakt door een Britse stichting die kinderen, ook in derdewereldlanden, aan het knutselen wil krijgen. Er zijn er al zeker 1,2 miljoen van verkocht. Google, dat net webplatform Coder voor de Pi lanceerde, distribueerde er 15.000 op Britse scholen.

In Nederland wil de Pi nog niet aanslaan in het onderwijs, maar geknutseld wordt er wel. Omdat-ie zo klein is, kun je de Pi in allerlei apparaten bouwen. Zoals de QuadCatFeeder van Arie Verbeek: een automatisch voersysteem voor vier katten. YouTube staat vol Pi-stressmeters, jukeboxes, cocktailshakers, tor proxy’s en de Beet Box: een drumcomputer met rode bieten die van trilsensoren zijn voorzien. De lijst is eindeloos en zo moet het ook.

Het zou mooi zijn als de Raspberry Pi een vaste plek kreeg op Nederlandse scholen. Waarom wel leren over aardplaten en niet over besturingssystemen? Met de Pi kun je overigens ook legorobots programmeren. Ja, zelfs als die uit framboosroze blokjes bestaan.

Carola Houtekamer (@nextcarola) schrijft elke week op deze plek over technologie