Dijsselbloem: geen snelle, pijnloze oplossingen - koopkracht daalt iets minder

Minister Jeroen Dijsselbloem presenteert in de Tweede Kamer het koffertje met de miljoenennota aan de pers.
Minister Jeroen Dijsselbloem presenteert in de Tweede Kamer het koffertje met de miljoenennota aan de pers. Foto ANP / Phil Nijhuis

Het herstel van de Nederlandse economie duurt langer en gaat trager dan verwacht. Dat heeft minister Dijsselbloem vandaag in de Tweede Kamer gezegd bij het aanbieden van de Miljoenennota. “Er zijn geen snelle pijnloze oplossingen.”

Dijsselbloem waarschuwt voor voortijdig optimisme over de economie. Hij wees erop dat Nederland terug is op het welvaartsniveau van 2007.

“Gegeven de verwachte groei zal het nog lang duren voordat we deze achterstand weer hebben ingehaald. De aanpassing aan die nieuwe werkelijkheid is nog volop gaande.”

Dijsselbloem wees er wel op dat de koopkracht volgend jaar minder zal dalen dan in de afgelopen jaren. Ook de inflatie loopt terug. Gemiddeld daalt dit met een kwart procent. Dat is iets minder dan 0,5 procent die het CPB dit weekend bekendmaakte. Dat komt door het pensioenakkoord dat gisteren werd gesloten met pensioenfonds ABP. Daardoor gaan de pensioenpremies van ambtenaren omlaag en neemt hun koopkracht met 2 procent toe.

Twitter avatar erikvderwalle Erik van der Walle Door pensioendeal met ABP -lagere premie voor ambtenaren- daalt koopkracht in ’14 niet met 0,5 maar met 0,25 pct. Goed nieuws voor iedereen?

Ook is vandaag bekend geworden dat ambtenaren volgend jaar geen loonsverhoging krijgen. In de Troonrede zei koning Willem-Alexander dat dit voor de laatste keer is: vanaf 2014 kunnen ambtenaren wel weer meer salaris krijgen.

Update 16.34 uur:
De nullijn is toch van tafel. Het kabinet bezuinigt op de ambtenarensalarissen, maar er is geld vrijgemaakt om de nullijn te schrappen. Het ministerie van Sociale Zaken zegt namelijk alternatieve maatregelen te hebben gevonden. Meer hierover in ons liveblog.

Lees hier de volledige toespraak van Dijsselbloem.