Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Voetbal

De nieuwe Xavi heeft Nederlandse roots

Twee piepjonge Nederlandse talentjes worden opgeleid bij FC Barcelona, morgenavond tegenstander van Ajax

Xavi Simons (rechts), zoon van oud-prof Regillio Simons, twee jaar geleden op achtjarige leeftijd in het shirt van Barcelona.
Xavi Simons (rechts), zoon van oud-prof Regillio Simons, twee jaar geleden op achtjarige leeftijd in het shirt van Barcelona. Foto Getty Images

Er zit roest op de hangsloten, en ook na drie, vier of tien keer bellen gaat het hek niet open. Het is onmiskenbaar La Masía, de iconische 18e eeuwse villa in de schaduw van stadion Camp Nou. Daar waar Lionel Messi en Xavi hun lunch genoten als tieners en waar de latere succestrainer Pep Guardiola intern zat, ver voordat hij aanvoerder werd van Johan Cruijffs Dream Team.

Maar FC Barcelona bezet sinds 2011 een hypermoderne accommodatie aan de rand van de stad. Dus daar, en niet hier, is waar de nieuwste ster in wording Fodé Fofana (10) eet, traint, les krijgt. Fodé Fofana? De Groningse jongen wiens overgang van amateurclub GVAV-Rapiditas naar de jeugdopleiding van FC Barcelona een maand geleden opvallend nieuws was. Hoe zou het hem vergaan, na de ophef rond zijn spectaculaire ‘transfer’?

GVAV-voorzitter Alex Huisinga zegt namens de familie dat er geen behoefte is aan publiciteit. Het gaat „goed” met de jongen, is al wat hij weet. Met zijn vader trok Fodé naar Barcelona om het te maken in het meest prestigieuze voetbalopleidingsinstituut ter wereld. Maar na kritische noten van onder meer PvdA-Kamerlid Tjeerd van Dekken over „kinderhandel” vindt de familie het wel even welletjes met de aandacht, zegt GVAV-voorzitter Huisinga.

„Ik kan me wel voorstellen dat ze Fodé nu willen afschermen”, zegt Regillio Simons. Zijn zoon zit ook op de roemruchte academie van Barcelona, maar omdat deze Xavi goeddeels is opgegroeid in Spanje trof hem niet de verontwaardiging die de Fofana’s afgelopen maand ten deel viel.

Xavi Simons is blikvanger bij de Aleví, zeg maar de D-pupillen van Barcelona. Voetbalzender Barça TV is dol op hem, lijkt het. Vader Simons: „Dat mag wel wat minder. Hij wordt in Catalonië zelfs al wel eens herkend. Ze geven hem ook nummer 10, en de aanvoerdersband. En hij valt al erg op met zijn blonde krullen.”

Want ook Simons senior – oud-spits van onder meer Fortuna Sittard, NAC en ADO Den Haag – schermt zijn zoon liefst zo veel mogelijk af. „Ze spelen nog op een half veld, die jongens.” Ofwel: de weg is ver naar stadion Camp Nou. Het kan nog alle kanten op en er is meer in het leven, is de boodschap. „Laten we het eerst gewoon eens afwachten allemaal.”

Precies wat Barcelona ook bij monde van woordvoerder Xavi Guarte wil uitdragen. Fodé Fofana? Xavi Simons? „We praten hier niet over individuen. Ze zijn onderdeel van een groep, van de filosofie van La Masía.” Hij gaat niet in op het wel en wee van de twee Barça-jongens uit Nederland. „Dit zijn geen professionals, en ze moeten ook niet denken dat ze dat zijn”, zegt Guarte.

Van Dekken (PvdA) blijft sceptisch. Het gaat hem niet om Fodé Fofana. De Groningse parlementariër heeft de jongen zelf nog eens zien spelen. „Ik vind het ook echt mooi om te zien hoe goed zo’n jongen kan voetballen, maar dan spreekt mijn voetbalhart.”

Van Dekken wil geen „gepolariseerde” discussie rond de jongen. En Barcelona heeft ook nog eens een goede naam, zegt hij. Maar: „Principieel wijs ik het af. Tien jaar is echt te jong. Het gaat me vooral om de constructie, daar gaat het vaak fout. Met contracten, met eigendom, wie bepaalt er, wie heeft er getekend? Driekwart van die jongens redt het niet tot het betaalde voetbal. Maar de sociale, economische en psychisch schade is dan al aangericht.”

Wees gerust, zegt Guarte, perschef voor de jeugdopleiding bij FC Barcelona. „Het ontbreekt ze hier aan niets. Ze gaan hier naar school en krijgen zelfs nog extra lessen bij ons in vakken waar ze zwakker staan.” Spaans voor een Nederlands jongetje? „Bijvoorbeeld.”