De Costa Concordia staat weer overeind

Eerste beelden van de Costa Concordia die weer overeind staat
Eerste beelden van de Costa Concordia die weer overeind staat Foto AP/ Andrew Medichini

De gezonken Costa Concordia is vannacht voor het Toscaanse eiland Giglio overeind getrokken. Dat gebeurde in een ingewikkelde operatie die negentien uur duurde. De operatie had twaalf uur moeten duren, maar liep bij aanvang vertraging op. Bij het overeind krijgen van het schip werd een complex systeem van staalkabels, katrollen en contragewichten ingezet.

Kort na 04.00 uur klonk op Giglio een misthoorn, waarop Franco Gabrielli, het hoofd van de Italiaanse burgerbescherming, bekendmaakte dat de operatie geslaagd was, meldt persbureau Novum. Bij de operatie zijn voor zover bekend geen vervuilende stoffen vrijgekomen, zei Franco Porcellacchia, projectmanager bij de eigenaar van de Costa Concordia, Costa Crociere S.p.A.

Een uur na de aankondiging kreeg de Zuid-Afrikaanse berger die de operatie leidde, Nick Sloane, een heldenontvangst toen hij voet aan wal zette. De rechterkant van het schip heeft twintig maanden onder water gelegen en is door het kapseizen en het overeind trekken zwaar beschadigd geraakt. Voordat de Costa Concordia kan worden gesleept, moet de schade volgens Sloane uitvoerig worden onderzocht. Hij leek wel vertrouwen te hebben:

“Ze was sterk genoeg om op deze manier overeind te komen, dus ze is ook sterk genoeg om te worden gesleept.”

32 doden na ongeluk, kapitein verdacht van doodslag

De Costa Concordia liep op 13 januari 2012 bij Giglio op de rotsen. Het ongeluk kostte 32 van de 4200 passagiers en bemanningsleden het leven. De stoffelijke resten van een Indiase kelner en een Italiaanse passagier zouden nog aan boord zijn.

Volgens justitie liet de kapitein van het schip, Francesco Schettino, hem veel te dicht langs de kust van Giglio varen, waardoor het schip aan de grond liep en niet veel later slagzij maakte. Hij wordt verdacht van doodslag, het veroorzaken van een scheepsramp en het verlaten van het zinkende cruiseschip voordat alle opvarenden waren geëvacueerd. Het proces tegen hem loopt nog. Vijf andere medewerkers van het cruiseschip troffen een schikking en kregen een gevangenisstraf tot 34 maanden.